Trauma en het Zenuwstelsel

Startdata: 

Op dit moment geen data beschikbaar.

Inhoud

In deze 5-daagse cursus gaan we het autonome zenuwstelsel onderzoeken vanuit onze eigen lichaamsbeleving. We maken daarbij gebruik van nieuwe inzichten in de werking van het zenuwstelsel, zoals beschreven in de polyvagaaltheorie (Stephen Porges). Deze theorie geeft ons heel praktische handvatten op het gebied van trauma en (emotionele) regulatie. 

We werken met een ander belangrijk fysiek handvat; de psoas-spier, voluit de iliopsoas- spier genoemd. De psoas is een belangrijke kernspier en van vitaal belang voor onze overleving, houding en beweging. De spier reageert op gevaar en op mentale spanningen door samen te trekken als reactie, om ons in veiligheid te brengen. De psoas is een oer boodschapper van ons centraal zenuwstelsel en geeft uitdrukking aan onderbuikgevoelens.  De psoas reageert op spanning en speelt zo een belangrijke rol bij stress en trauma en wordt daarom ook wel de spier van de ziel genoemd. Het bewust worden van spanning in de psoas-spier is een manier om lichaamsbewustzijn te vergroten en emotionele spanning te herkennen en te reguleren.

Als belangrijk onderdeel van onze opleiding tot massagetherapeut is deze cursus normaal alleen als module te volgen. Door grote belangstelling en voor oud-studenten van de opleiding nu ook als losse cursus te volgen. 

 

Programma

In blok 1 duiken we in ons eigen autonome zenuwstelsel, onderzoeken we het ‘window of tolerance’. We verkennen wat de nieuwe inzichten vanuit de polyvagaaltheorie ons en onze cliënten kunnen brengen. Vervolgens onderzoeken we de impact van de vroege hechting en ontwikkeling van het ‘Social Engagement System’, zoals Stephen Porges dat noemt. Theorie en ervaringsgerichte oefeningen wisselen elkaar af.

In blok 2 beginnen we met de anatomie en fysiologie van de psoas, zowel theoretisch als praktisch met oefeningen. De leidraad hiervoor is de kennis van Liz Koch. Daarna leer je de buik- en rug massage van de psoas. Dag 5 is een terugkomdag waarbij we werken met casuïstiek uit je dagelijkse praktijk.

Je leert deze twee blokken om te kijken naar de reacties op het niveau van het zenuwstelsel en waar ze mee te maken kunnen hebben. Na deze 5 dagen heb je handvatten om zinvolle en therapeutische interventies te doen binnen het kader van trauma, met het lijf als uitgangspunt.

 Waarom interessant?

Als we werken met het lichaam, werken we altijd direct met het zenuwstelsel en daarmee ook met vroege hechting. Thema’s veiligheid en onveiligheid in het contact worden altijd letterlijk aangeraakt. Het is in de vroege hechting dat ons zenuwstelsel zich ontwikkelt in haar vermogen om spanning te reguleren. Als massagetherapeut is het heel helpend om daar meer kennis in te ontwikkelen.

Voor wie?

Massagetherapeuten en lichaamsgerichte therapeuten

Docent

Deze 5-daagse cursus/module wordt gegeven door Joan Pos en Karin van den Elzen. Zij zijn allebei docent aan de Holos Academie binnen de opleiding tot massagetherapeut.  

Over Karin
Karin is Massagetherapeut en NARM practitioner. In februari 2024 rond ze de opleiding Narm Touch af. In de masterclasses en vaklessen op Holos werkt ze vanuit de kennis van Liz Koch, Deb Dana en Stanley Rosenberg.

Over Joan
Joan is psycholoog en Biodynamisch therapeut. Ze volgde verschillende opleidingen op het gebied van het zenuwstelsel, zoals de trauma opleiding bij Pat Ogden en de Neuro Affective Developmental Training bij Marianne Bentzen. Daarnaast volgde ze de trainingen op het gebied van Spiritual Guidance bij Atum O’Kane.  Haar specialismen zijn trauma en hechtingsproblematiek en de regulatie van het zenuwstelsel. Naast haar werk in  haar eigen praktijk geeft ze training, supervisie en bijscholing.

Data & locatie

De cursus vindt plaats op 15 & 16 februari, 7 & 8 maart, 11 april bij de Holos Academie aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht. Lestijden zijn van 10:15 tot 17:00 en de masterclass vindt plaats. Deze cursus is inmiddels vol, je kunt je wel nog op de wachtlijst laten plaatsen.

Praktische informatie

Kosten & betaling
De kosten bedragen
€815,- per persoon. Holos Academie is vrijgesteld van BTW. Vanaf 16 april 2024 zullen de kosten aangepast worden naar € 825,-.

Het bedrag dient voor aanvang aan de masterclass te zijn overgemaakt op IBAN NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht.

Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Wij streven ernaar je verdere praktische informatie en de factuur 3 weken voor aanvang te sturen.

De afgelopen jaren zijn alle cursussen doorgegaan. Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hiervan 3 weken voor aanvang bericht. 

Erkenning
De nascholing is erkend door verschillende beroepsverenigingen, onder andere VBAG en LVNT. Neem contact op met jouw beroepsvereniging voor meer informatie.

Ik schrijf mij in voor Trauma en het Zenuwstelsel

 
    Hoe ben je met ons in contact gekomen?

    Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn