Opleiding Maskermaker voor lichaamswerk

Startdata: 

1 oktober 2024

We dragen allemaal maskers. Maskers die onze pijnen en kwetsbaarheid verbergen voor onszelf én onze buitenwereld. Patronen en houdingen die we aannemen om niet te hoeven tonen hoe geraakt we zijn. We ontwikkelen deze maskers in reactie op onveilige en pijnlijke ervaringen in de vormende jaren van onze kindertijd.

Het is een wijze van overleven, maar zonder bewustzijn kunnen deze maskers de levendigheid uit het leven halen en onze natuurlijk stroom belemmeren. En exact dat maakt ze zo interessant om mee te werken in therapeutisch lichaamswerk. Maskers uiten zich namelijk in gedrag, maar ook in gestalte en de manier waarop iemand zich letterlijk door de wereld beweegt.

Programma

Tijdens deze opleiding wordt er bewustzijn gebracht bij deze verschillende maskers, ook wel karakterstijlen genoemd. Je leert ze herkennen in je cliënten en in jezelf. Daarnaast ontwikkel je inzicht in de oorsprong van de verschillende karakterstijlen. We doen dit vanuit het besef dat wat we bij de cliënt waarnemen voortdurend in beweging is en blijft. Het opmerken en volgen van de beweging is een wezenlijk onderdeel van de begeleiding. Deze opleiding is specifiek ontwikkeld voor lichaamswerk. Dat wil zeggen voor lichaamsgerichte therapeuten en de toepasbaarheid op hun lichaamsgerichte praktijk.

We behandelen 5 maskers die ieder hun eigen thema kennen:

 • Het gefragmenteerde-schizoïde masker: Veiligheid
 • Het behoeftige-orale masker: Voeding
 • Het opgetilde-psychopathische masker: Vertrouwen
 • Het samengedrukte-masochistische masker: Vrijheid
 • Het rigide masker: Vitaliteit

Tijdens de opleiding krijg je handvatten aangereikt in de vorm van lichaamsgerichte interventies om jouw cliënten te begeleiden. Aan het eind van de opleiding kun jij begeleiden in bewustwording van eigen maskers én om de stagnatie in eigen lichaam weer in beweging te brengen.

Wat leer je?

 • Kennis van de verschillende maskers/karakterstijlen
 • Herkennen van karakterstructuren bij cliënten én jezelf
 • Begrip van de oorsprong van verschillende karakterstructuren
 • Herkennen van ontwikkelblokkades (vanuit het lichaam) – waar is iemand gestagneerd?
 • Lichaamsgerichte interventies om bewustwording van maskers te begeleiden
 • Lichaamsgerichte interventies om contact te maken met de plek waar het stagneert
 • Inzicht in de 4 posities binnen iedere karakterstijl en om welk accent in benadering en interventies deze vragen
 • Onderzoeken welke dynamieken er op dit gebied kunnen ontstaan in de relatie tussen begeleider en cliënt

Er wordt in het veld van de Maskers vaak gesproken over ‘karakterstructuren’, binnen deze opleiding hanteren we er liever voor het woord ‘karakterstijlen’ voor. Daaruit spreekt namelijk meer ruimte voor de fluïditeit binnen iemands karakter. Onderscheidend aan deze opleiding is dan ook dat we met een flexibele houding met de ‘karakterstructuren’ leren werken. Zo dient het meer als een soepele rode draad en blijft het weg van een ‘hokjessysteem’. De karakterstijlen worden dus behandeld met het bewustzijn dat deze ‘structuren’ zo veranderlijk en beweeglijk zijn als de mens en diens lichaam.

Voor wie?

Deze opleiding is zeer geschikt voor (holos) massagetherapeuten, hapto therapeuten en andere lichaamsgericht therapeuten (HBO-niveau) die zich verder willen ontwikkelen in hun therapeutische begeleiding en ontwikkeling.

Docent

Henne Arnolt Verschuren is opgeleid in gezinstherapie, lichaamsgeoriënteerde psychotherapie en constellatiewerk. Samen met Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard schreef hij het standaardwerk ‘De Maskermaker’ over systemisch werk en karakterstijlen. Henne Arnolt is vader van 2 kinderen, een zoon en een dochter. Hij gaf 11 jaar leiding aan het instituut Bodymind Opleidingen. Sinds 10 jaar is Henne Arnolt tevens student van de Ridhwan school.

“In 2002 ontwikkelden Wibe Veenbaas en ik de training De Maskermaker, waarin ik al mijn kennis over de karakterstijlen inbracht, hetgeen we combineerden met een systemische benadering. Daaruit ontstond in 2004 het boek De Maskermaker, sindsdien een standaardwerk op dit gebied. In de jaren daarna ontwikkelde mijn visie op de karakterstijlen zich verder, vooral in de nuancering ervan. Tegenwoordig beschrijf ik binnen iedere karakterstijl vier verschillende posities. Tegelijkertijd ben ik de karakterstijlen nog meer gaan zien in hun intersubjectieve dynamiek. In verschillende situaties kunnen uiteenlopende elementen van mijn karakterstijlen geactiveerd worden. Zo ontstaat een meer dynamisch beeld; ik beweeg mij tussen verschillende karakterstijlen en verschillende aspecten daarvan. Deze benadering noem ik sinds een paar jaar Maskermaker 2.0.”  (Henne Arnolt)

Data & Lestijden

De volgende groep start in oktober 2024. De lesdagen vinden plaats op dinsdagen van 10.15 tot 17.00 in Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Groep oktober 2024

 • 1 oktober 2024
 • 15 oktober 2024
 • 5 november 2024
 • 12 november 2024
 • 10 december 2024
 • 14 januari 2025
 • 28 januari 2025
 • 11 februari 2025

Praktische informatie

Locatie
De opleiding vindt plaats in Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Studiekosten
De kosten voor de opleiding bedragen € 1.895,-. Het lesgeld dient voor aanvang van de opleiding te zijn overgemaakt op rekeningnummer NL23INGB 00057 07862 t.n.v. Holos Academie voor Massagetherapie te Utrecht.

Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Verdere praktische informatie en de factuur ontvang je uiterlijk 3 weken voor aanvang.

De afgelopen jaren zijn alle opleidingen doorgegaan. Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hier uiterlijk 4 weken voor aanvang bericht van.

Literatuur
De Maskermaker, te bestellen bij Merlijn Boekhandel. Verder Is Henne Arnolt op dit moment bezig om het boek ‘De Maskermaker 2.0’. te schrijven. De nieuwste artikelen en inzichten zal hij direct met jullie delen.

Accreditatie
De opleiding Maskermaker voor lichaamswerk (2.0) voor lichaamswerk is erkend als bij-en nascholing hbo door: Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (LVNT), Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG).

Certificaat
Na deelname aan en succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je een certificaat Maskermaker voor lichaamswerk.

Eindopdracht
Als eindopdracht schrijf je een werkstuk van 6 pagina’s waarin je je eigen karakterelementen onderzoekt.

Studiebelasting
Aantal lesdagen: 8
De studiebelasting komt neer op gemiddeld 12 uur zelfstudie per lesdag naast de contacturen.

“Door deze nascholing heb ik extra handvatten om cliënten te kunnen helpen. Om tijdens maar ook naast de massage ook met cliënten kleine korte oefeningen te doen (ook soms met aanraking en zeker met voelen) voor nog meer bewustwording. Het heeft mij geleerd  mijn eigen gedrag en patronen en die van anderen beter te begrijpen en er met meer mildheid naar te kunnen kijken. Ons gedrag is ontstaan om te overleven. Ik keek iedere cursusdag er weer naar uit om te leren. Met veel praktijkvoorbeelden en veel humor. Echt een aanrader voor elke therapeut of coach. Het geeft een mooi antwoord op de vraag ‘hoe gedragen wij ons, hoe is dat gedrag ontstaan, in relatie tot alles en iedereen om ons heen, en als wij hier zicht op kunnen (laten) krijgen, welke nieuwe wegen liggen er dan voor ons open?

Concreet heeft het enkele cliënten van mij beter inzicht laten krijgen in wat ze allemaal op hun bordje nemen en wat er vanaf kan / hoe ze zichzelf klein houden en laten voelen hoeveel ruimte er tot je beschikking is als je dat niet doet, hoe het voelt om gesteund te worden en hoe je daarop reageert. Hoe om te gaan met cliënten die wegkijken/ het moeilijk vinden om contact aan te gaan en hoe je daar helpend in kan zijn.

Ik zou de nascholing zo over doen!”

Diana de Rijk
Massagetherapeut, Bistare

Ik schrijf mij in voor Opleiding Maskermaker voor lichaamswerk

 

  Upload een pasfoto van jezelf

  Ik schrijf mij in voor:

  Hoe ben je met onze opleiding contact gekomen?

  Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingenIk ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingen