Introductiecursus masseren – Queer editie

Startdata: 

10 augustus 2024  |  12 oktober 2024

Inhoud

In deze speciale queer editie van de introductiecursus masseren maak je in twee dagen kennis met masseren en elkaar. Er is ruimte om samen met andere queer en LHBTIQA+ personen te ontdekken wat contact door aanraking voor jou betekent. Twee dagen, waarna je in staat bent om in huiselijke kring vrienden en familieleden te masseren.

De behoefte aan verbinding met het lijf lijkt meer dan ooit voelbaar in onze maatschappij. Een aandachtige aanraking kan enorm welkom en helend zijn. Tegelijkertijd is fysiek contact maken lang niet altijd vanzelfsprekend. We gaan oefenen met voelen wat je wél en wat je niet wilt. Bij alle oefeningen en massages is er ruimte voor jouw grenzen. Dit weekend gaan we samen, de wondere kunst van het aanraken en masseren (verder) ontdekken.

In dit weekend leer je enkele eenvoudige massagetechnieken. Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname. Verschillende lichaamsdelen staan centraal dit weekend. Denk bijvoorbeeld rug, benen, voeten en hoofd. We werken op massagetafels, maar de massages kun je thuis, soms met wat aanpassingen, ook zonder tafel doen. Theorie komt nauwelijks aan de orde want het gaat vooral om de ervaring en het vertrouwd raken met massage. Je kan de sfeer van Holos proeven en ontdekken wat werken vanuit de Holos visie betekent. En wie weet wil je na dit weekend nog veel meer. In de praktijk blijkt dat voor veel Holos masseurs en massagetherapeuten deze introductiecursus het begin van hun massageloopbaan is geweest. 

Wat leer je

 • Oefenen met verschillende vormen van aanraking
 • Een volwaardige rugmassage
 • Kortere massages van bijv. voeten en benen en het hoofd.
 • Je maakt kennis met de Holos manier van lesgeven en masseren

Voor wie

Deze introductiecursus is gericht op queer/LHBTIQA+ personen. Alle Holos cursussen staan open voor iedereen, waarom dan toch een specifieke queer introductiecursus? Omdat je (letterlijk) blootgeven kwetsbaar kan zijn en het fijn is dit in een groep te doen waar je minder hoeft uit te leggen. Omdat het fijn is een keer ‘de meerderheid’ te zijn. Omdat het helend is om met andere queers samen te zijn.

De introductiecursus is voor jou als je wilt kennismaken met masseren en meer tools wilt hebben om vrienden, familie en partner(s) te masseren. Of als je misschien wel Holos masseur of therapeut wilt worden, maar eerst de sfeer wilt proeven.

De cursus in het Nederlands, alle massagetechnieken worden ook voorgedaan. Wanneer je in een kleiner groepje of duo werkt kun je natuurlijk ook in het engels (of een andere taal) werken. Je bent dus ook van harte welkom als je Nederlands niet vloeiend is.


Docenten

Josje Fens (zij/haar, die/diens) geeft deze introductiecursus en is tevens docent Energetische massage in het eerste jaar van de masseurs opleiding. Josje heeft een praktijk in Utrecht waar die queer personen expliciet welkom heet. Ze werkt daarbij met vragen rondom grenzen, contact, identiteit, trauma en lichaamsbeleving. Mede door diens eigen ervaring als queer persoon voelen mensen sneller de ruimte zich te laten zien.

Heb je nog vragen over de inhoud van de introductiecursus, neem gerust contact op met Josje via [email protected] of 06-47914102.

 

Data & tijden

Deze Queer editie weekendcursus vindt plaats op:

 • 10 & 11 augustus 2024
 • 12 & 13 oktober 2024

Praktische informatie

Locatie
De lestijden zijn van 10:00 tot 17:00 en de cursus wordt gegeven in Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Kosten en betaling
De kosten bedragen € 195,- persoon. Het bedrag dient voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt op rekeningnummer NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht.

Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Verdere praktische informatie en de factuur ontvang je uiterlijk 3 weken voor aanvang.

Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hier uiterlijk 3 weken voor aanvang bericht van.

Benodigdheden
Voor deze cursus heb je een een onderlaken, badlaken en twee tot drie handdoeken nodig.

We werken bij sommige oefeningen met kleding aan, bij de massages gaat (een gedeelte van) de kleding uit. Hou er voor de rugmassage rekening mee dat de rug bloot is.

Ik schrijf mij in voor de Introductiecursus masseren – Queer editie

 
  Hoe ben je met ons in contact gekomen?

  Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn