docenten & medewerkers

Adonina Renjaan

Adonina Renjaan

docent VLOW therapeut


Website:
adonina.com

Over Adonina

Mijn naam is Adonina Renjaan, ik ben moeder van Yered (2015) en Aroha (2019) en partner van Jasper en wij wonen met onze kater in het hart van onze geliefde stad Amsterdam. Ik hou van reizen, oude (Pacific) culturen, dansen en lekker eten.

Ik ben opgeleid als traditionele postpartum doula en in traditionele postpartum behandelingen, borstweefselbehandelingen, traditionele massages & bodywork (Pijit, Urut, verschillende stromingen Lomilomi, Mirimiri, Thai Yoga), vaginale stoombehandelingen, vrouwen ceremonies en ben oprichter van vrouwentempel “V-Spa Amsterdam”, waar je mij kunt vinden voor vrouwen gezondheidsbehandelingen, zie mijn website. Ik ben net zoals velen in deze kringen een eeuwige student.

In 2012 ben ik gestart in de eerste lesgroep van VLOW® (toen nog ‘Robuste’ geheten) om de borstweefselbehandelingen te gaan geven. Dit heeft grote indruk achtergelaten en ik heb intussen veel vrouwen mogen supporten met deze unieke borstbehandelingen.

Anneke van Holstein

Anneke van Holstein

docent Bindweefselmassage

Over Anneke

Al zolang ik mij kan herinneren houd ik mij bezig met existentiële levensvragen. Wie of wat ben ik? Waar kom ik eigenlijk vandaan? Wat is de mens? En meer van dat soort vragen. Deze zorgden ervoor dat ik van de reguliere gezondheidszorg, als gespecialiseerd verpleegkundige, meer en meer richting complementaire zorg ging bewegen. De holistische kijk op de mens paste mij veel beter en ik werd nieuwsgierig naar Reiki en andere vormen van energiewerk.

 In 2002 heb ik voor het eerst mogen ervaren wat aanraking en bewust voelen kan betekenen voor een mens. Ik woonde in Singapore en onderging een Chotai Shiatsu massage. Wat daar gebeurde op die Futon was dat ik mijzelf gezien voelde door mijzelf. Via mijn lichaam dichter bij mijn gevoel komen maakte van alles los en bracht meer helderheid. Ik wilde daar beslist meer van! Ook wilde ik dit heel graag anderen laten ervaren.

Shiatsu massagetherapie was de eerste van een enorme reeks massage opleidingen op veel plekken in de wereld, waaronder in 2016 Massagetherapie bij Holos. Wat vond ik het prachtig te leren om, in contact met mijzelf, de ander uit te nodigen zichzelf te voelen! Zo mooi! Ik vond daarin echt mijn passie.

Ik ben graag in mijn praktijk en leer nog elke dag van alle ontmoetingen in mijn leven. Dat ik via het docentschap bij Holos mijn enthousiasme voor het massage vak mag delen voelt als een cadeau.

Arjan Schellinkhout

Arjan Schellinkhout

docent Ondernemerschap

Over Arjan

Arjan Schellinkhout, marketeer met een hang naar communicatie. Ik heb ca.25 jaar bij allerlei marketingcommunicatie bureaus gewerkt en heb daarbij heel veel verschillende klanten mogen helpen  om hun doelstellingen te realiseren. Klanten variëren dan van een grote energiemaatschappij tot de basisschool om de hoek, van een eenmanspraktijk tot een multinational, van techneuten tot ras verkopers. Daarbij heb ik me altijd laten leiden door de klantbehoefte maar dan wel ingekaderd door het Merk en de omgeving. 

Sinds 2007 enthousiast HBO docent Commerciële Economie met uitstapjes naar de Kunstacademie en… naar Holos. (Want als je getrouwd bent met een Holos massagetherapeut raak je ook daarvoor enthousiast).

Corrie van der Bruggen

Corrie van der Bruggen

docent Voetreflexologie en Stoelmassage

mob: 06 19 53 83 89
e-mail: [email protected]
website: fontaine-massage.nl

Over Corrie
Dirk Broekstra

Dirk Broekstra

docent Klassieke massage en Praktijkvoering

Over Dirk

In november 2005 afgestudeerd aan Holos. Sinds maart 2009 verbonden aan Holos als docent Praktijkvoering en vanaf september 2011 ook als docent Klassieke Massage. Tijdens de studie aan Holos was ik eigenaar van een adviesbureau dat door mij na 18 jaar werd verkocht in 2008. Het roer om ten gunste van een massage-therapeutschap. Binnen het vak Praktijkvoering breng ik de kennis en ervaring van 24 jaar zelfstandig ondernemerschap in om een dag te besteden aan hoe een massage praktijk te starten. De uitdaging is om te laten zien en voelen dat ook een mens- en gezondheid-gericht beroep samen kan gaan met een zakelijke aanpak. In de MBK algemeen lessen wordt de organisatie van de gezondheidszorg onderzocht, wordt ingegaan op Medische Ethiek en Evidence Based Medicine.

Dorien Tijhuis

Dorien Tijhuis

docent Supervisie

Over Dorien

Mijn enthousiasme voor Holistische massagetherapie is ontstaan, toen ik een aantal jaren meewerkte in een therapeutisch centrum in Ierland. Hier werd gewerkt met Gestalltherapie en massages en de effectiviteit van deze combinatie verraste me. In Nederland besloot ik de Holos opleiding te volgen, omdat deze het meest aansloot bij wat ik gezien had. In 2000 ben ik afgestudeerd en aansluitend een praktijk gestart in Rotterdam; ondertussen heb ik me verder verdiept door lichaamsgeoriënteerde therapie, PRI ( Past Reality Integration) en Zijnsoriëntatie. Sinds 2003 werk ik met groot plezier op Holos, eerst als examinator en sinds 2005 als supervisor. Het bijzondere van supervisie is, dat het gaat over werkelijk in contact zijn met jezelf en de ander en wat je hier in belemmert. Hier ligt mijn hart, ook omdat ik heb ervaren, hoe essentieel dit is voor een massagetherapeut.

Ellen Rolvink

Ellen Rolvink

directeur

tel: 030 2900 507
e-mail: [email protected]

Over Ellen

Toen mijn vader in 1987 Holos oprichtte was ik een pubertiener van 14 jaar. Ik was wellicht de jongste oproepkracht van Holos, omdat ik extra zakgeld verdiende met het in elkaar zetten van syllabi en het zetten van koffie tijdens de voorlichtingsdagen. De jaren daarna volgde ik Holos van de zijlijn en had ik niet de intentie om later de opleiding over te nemen. Ik wilde mijn eigen weg volgen en had tot mijn vijfendertigste verschillende commerciële functies in het bedrijfsleven. Maar wilde ik dit mijn hele leven blijven doen? Naast mijn werk had ik altijd een fascinatie voor de vraag wat mensen drijft in het leven en begon daarom aan een deeltijd studie psychologie aan de UVA.

In 2008 ben ik met de opleiding tot Holos massagetherapeut begonnen en kon ik zelf ervaren wat aanraken in het contact met mensen kan betekenen. In deze periode kwam ik er ook achter dat ik compleet achter de visie van Holos kan staan. Ik vind de visie aansluiten bij deze tijdgeest. Het is de ultieme vorm van zelfverantwoordelijkheid nemen; met oog voor je eigen lijf en compassie tegenover elkaar.

Met gepaste trots sta ik vanaf 2011 aan het roer van deze mooie opleiding. Het voelt voor mij alsof alle puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen. Een uitdaging waarin mijn ondernemerskant wordt geprikkeld en ik mag samenwerken met vakkundige mensen, die met passie hun vak doceren.

Esther Arp

Esther Arp

Interim directeur

tel: 030 2900 507
e-mail: [email protected]

Over Esther

Al tijdens mijn studietijd kwam Holos voorbij wanneer ik naar boekhandel De Wijze Kater in Utrecht liep, waar ik een bijbaantje had en kennismaakte met boeken over psychologie, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Wat boeiend! In mijn latere werkzame leven als uitgever ontwikkelde ik leermiddelen samen met docenten uit het middelbaar beroepsonderwijs. ‘s Avonds volgde ik cursussen en opleidingen intuïtieve ontwikkeling.

Om het intuïtieve handen en voeten te geven, zocht ik een meer lichaamsgerichte opleiding en tijdens een open dag bij Holos kon ik mij helemaal vinden in de visie dat alles met elkaar verbonden is. Dat fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele aspecten elkaar en jou als mens beïnvloeden. Ook werd ik enthousiast door de jarenlange ervaring en professionaliteit van de organisatie, de bevlogenheid van de medewerkers en de bekwame docenten.

Tijdens het volgen van de opleiding tot Holos Massagetherapeut merkte ik dat bewustwording en signalen van je lichaam opvangen veel brengt. Inmiddels heb ik een lichte ‘zendingsdrang’ om ook anderen het belang daarvan te laten inzien. Bijvoorbeeld toen ik een boek las van cardioloog Janneke Wittekoek; zij heeft onderzocht dat hartklachten bij vrouwen in een derde van de gevallen toe te schrijven zijn aan emotionele klachten, zoals chronische stress. Of toen ik een interview hoorde over psychische klachten bij 50% van de jongeren in Nederland en hulpverleners vaak ‘invullen’, terwijl er meer behoefte is aan ‘doorvragen’. Het bevestigt de werkwijze binnen de Holos-opleidingen en het belang van meer (lichaams)bewustzijn in Nederland.

Nu mag ik daaraan een kleine bijdrage leveren. Ik ben verantwoordelijk voor beleid, visie, strategie en financiën voor Het Holos Huis (Holos Academie, Holos Netwerk en Doula opleiding), stuur verschillende onderdelen aan, stimuleer ontwikkeling en evalueer resultaten.

Heel graag tot ziens!

Esther Wijs

Esther Wijs

docent Focusing Bodywork

tel: 0113 23 25 85
e-mail: [email protected]
website: essenzaleefstijl.nl

Over Esther

Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin. Het is voor mij verreweg de vriendelijkste manier van verbale procesbegeleiding waarin de stilte onontbeerlijk is. Ann Weiser Cornell en Barbara McGavin hebben de methode op een praktische wijze verder uitgewerkt. Het heeft handvatten gekregen om (moeilijke) gevoelens met compassie te benaderen en verder te verkennen.

Sinds mijn kennismaking met Focusing in de opleiding Massagetherapie rond 2004, ervaar ik telkens nog de kracht die ervan uit gaat en die mij blijft inspireren om het over te dragen. Bij academie Holos doe ik dat sinds 2010 in leergang 3 en ik verzorg de jaaropleiding Focusing Bodywork voor (Massage)therapeuten e.a. die lichaams- of ervaringsgericht werken. Ik ben gecertificeerd als trainer en begeleider door The Focusing Institute. Het is in mijn praktijk de voornaamste werkvorm. Tot 2017 was ik werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg als begeleider en trainer van de Focusmodule ter bevordering van lichaamsbewustzijn. Mijn missie is zorg op maat. Vanuit rust en aandacht richting herstel.

Godfried Kleinsmann

Godfried Kleinsmann

docent Holistic Pulsing

tel: 06 4011 7096
e-mail: [email protected]
website: holistic-pulsing.nl

Over Godfried

Holistic Pulsing heeft mijn hart al zo’n 22 jaar gestolen! De zachte kracht, niets forcerend en aanwezig zijn bij het zich ontvouwende proces heeft mij al vele kleine ‘wonderen’ laten zien. Pulsen en liefdevolle aanwezigheid kan veel losmaken en helen. Ik geef graag sessies, blijf steeds leren hierin en telkens weer word ik blij als ik het pulsen en haar visie mag overdragen.

Zo’n 20 jaar geleden heb ik de School voor Holistic Pulsing opgezet, een klein initiatief waarbinnen ik elk jaar met een groep werk. Daarnaast heb ik het pulsen ongeveer 21 jaar geleden bij Holos Academie geïntroduceerd waarna het basis gedeelte is opgenomen binnen de opleiding.

Hanna Zorandy

Hanna Zorandy

medewerker secretariaat

Over Hanna

Mij naam is Hanna Zorándy en sinds oktober 2023 maak ik deel uit van het Holos-team. Het is een plezierige en hartverwarmende ervaring om deel te zijn van zoiets bijzonders.

Als Pantarei Approach Practitioner en liefhebber van nette, professionele en gezellige ruimtes, was het vinden van een praktijk kamer in Utrecht geen eenvoudige taak. Hoewel ik al plekken had gevonden in Amsterdam, Berlijn en zelfs Boedapest, bleef de zoektocht naar een praktijkruimte in Utrecht langer duren.

Totdat ik Holos Huis ontdekte. Vanaf het eerste moment dat ik de ruimte zag, door het huis liep en de sfeer voelde die door alle aanwezige mensen werd gecreëerd, wist ik dat ik thuis was. De zorgzame aandacht voor de heelheid van een persoon was tastbaar. Een plek als deze, waar zoveel aandacht wordt besteed aan het welzijn van mensen, leek bijna te mooi om waar te zijn. Ik was ontzettend blij voor mezelf en mijn toekomstige cliënten.

Niet veel later hoorde ik het nieuws dat ze op zoek waren naar versterking voor het kantoor, en ik meldde me graag aan voor de taak. Zo werd ik een belangrijk lid van de Holos-community, waar ik activiteiten plan en coördineer en studenten ondersteun tijdens hun opleiding. Ik kijk er enorm naar uit om samen te groeien en energie te investeren in het toegankelijk maken en ontketenen van de kracht van meer en meer mensen. Laat hen hun lichaam ervaren. Welkom bij Holos Huis!

Heleen Baas

Heleen Baas

docent Haptische oefeningen / Massage & tantra

mob: 06 18 51 11 49
e-mail: [email protected]
website: heleenbaas.nl

Over Heleen

Na de opleiding holistic pulsing met succes te hebben afgerond wilde ik me nog verder verdiepen in ‘’de taal van het lichaam’’. Holos kwam op mijn pad. Tijdens de opleiding ben ik mijn eigen praktijk begonnen.

Voor mij is het vak massagetherapeut een veelomvattend vak. Aan de ene kant is het heel eenvoudig: door middel van aanraking contact maken met het hier en nu en voelen wat er werkelijk is. Aan de ander kant ervaar ik het als groots en allesomvattend. Juist door de eenvoud van het hier en nu en het voelen wat er werkelijk is heb ik bij mezelf ervaren en zie ik bij cliënten dat het leven rijker, dieper, kwetsbaarder en voller geleefd kan worden.

Mijn hart en ziel ligt in dit werk!

Henne Arnolt Verschuren

Henne Arnolt Verschuren

Docent Opleiding Maskermaker voor Lichaamswerk

 

Over Henne

Henne Arnolt Verschuren is opgeleid in gezinstherapie, lichaamsgeoriënteerde psychotherapie en constellatiewerk. Samen met Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard schreef hij het standaardwerk ‘De Maskermaker’ over systemisch werk en karakterstijlen. Henne Arnolt is vader van 2 kinderen, een zoon en een dochter. Hij gaf 11 jaar leiding aan het instituut Bodymind Opleidingen. Sinds 10 jaar is Henne Arnolt tevens student van de Ridhwan school.

“In 2002 ontwikkelden Wibe Veenbaas en ik de training De Maskermaker, waarin ik al mijn kennis over de karakterstijlen inbracht, hetgeen we combineerden met een systemische benadering. Daaruit ontstond in 2004 het boek De Maskermaker, sindsdien een standaardwerk op dit gebied. In de jaren daarna ontwikkelde mijn visie op de karakterstijlen zich verder, vooral in de nuancering ervan. Tegenwoordig beschrijf ik binnen iedere karakterstijl vier verschillende posities. Tegelijkertijd ben ik de karakterstijlen nog meer gaan zien in hun intersubjectieve dynamiek. In verschillende situaties kunnen uiteenlopende elementen van mijn karakterstijlen geactiveerd worden. Zo ontstaat een meer dynamisch beeld; ik beweeg mij tussen verschillende karakterstijlen en verschillende aspecten daarvan. Deze benadering noem ik sinds een paar jaar Maskermaker 2.0.” 

Jansje Koren

Jansje Koren

docent Massage & embodiment

tel: 06 24 35 44 55
e-mail: [email protected]
website: vandaaginhethierennu.nl

Over Jansje

Toen ik zelf als student op Holos begon, merkte ik al snel dat deze opleiding veel meer inhield dan zomaar ‘leren masseren’. Ik ontdekte namelijk dat mijn aanraking diepgaander ging aanvoelen wanneer het contact met mezelf groeide en dat vond ik natuurlijk geweldig! Juist door dit subtiele lichaamsgerichte proceswerk tijdens de lesdagen eerst zelf te ervaren en te doorgronden, leerde ik nog zorgvuldiger begeleiden in mijn toen nog toekomstige beroep als massagetherapeut. Zo gingen mijn persoonlijke en professionele groei als vanzelf hand in hand in vier nooit te willen missen studiejaren.

Inmiddels heb ik mijn passie voor zelfonderzoek en bewustzijn uitgebreid als mindfulnesstrainer en focusingbegeleider. Daarbij heeft, als kers op de taart, de ontroerende sensitiviteit in tantra mijn hart gestolen.

Massagetherapie staat voor mij voor ontplooiing van je ware natuur om al voelend te leren leven vanuit een rijke menselijkheid. Elke dag geniet ik volop van de lichamelijke intelligentie, innerlijke verbinding en het fijngevoelige aspect die centraal staan in dit contactvolle beroep. Mijn bloeiende praktijk vind je in Den Haag en mijn hier opgedane ervaring doorgeven, vind ik heerlijk. De rol als docente zie ik dan ook echt als een voorrecht.

Joan Pos

Joan Pos

docent Trauma & Regulatie

website: joanpos.com

Over Joan

Al tijdens mijn studie psychologie kwam ik in aanraking met lichaamsgerichte therapie en ik verwonderde me erover dat het lichaam in de psychologie eigenlijk niet zo mee deed. Ik ben na mijn afstuderen de opleiding tot Biodynamisch massagetherapeut en later ook de vervolg opleiding in vegetotherapie gaan doen, bij het Nederlands Instituut voor Biorelease en Biodynamische psychologie. Niet alles in het lichaamswerk was voor mijn eigen systeem helpend. Door mijn eigen ervaringen met stress en trauma ben ik op een pad gekomen waarin ik verder ben gaan uitzoeken hoe het zenuwstelsel werkt. Ik had het geluk dat er net op dit vlak meer inzichten naar voren kwamen. Ik ben het trauma jaar gaan doen bij Pat Ogden: de Sensorimotor benadering van trauma. En heb me verdiept in het werk van Stephen Porges: ‘Social Engagement Theory’. De manier van kijken vanuit dit gedachtegoed; de vroege hechting en de ontwikkeling van het zenuwstelsel, geeft erg veel inzicht en handvatten voor het fysiek werken met mensen die met trauma en hechtingsvragen leven. Op dit gebied geef ik nu training en bijscholing.

Ik werk als therapeut in mijn eigen praktijk. Als supervisor bij het instituut waar ik zelf ben opgeleid en nu als docent bij Holos. Daarnaast geef ik bijscholingen, ben ik freelance trainer bij Slachtofferhulp Nederland en het Instituut voor Psychotrauma en lid van de Bestuurskring van Bodymind Opleidingen.

Josje Fens (zij/haar, die/diens)

Josje Fens (zij/haar, die/diens)

docent Energetische Massage

tel: 06 47 91 41 02
website: lichaamstaal-utrecht.nl

Over Josje

Onderzoeken hoe je helemaal jezelf kunt zijn en helemaal met jezelf kunnen zijn. Dat is waar voor mij massagetherapie om draait. In mijn praktijk in het centrum van Utrecht doe ik dat onder andere door queer personen expliciet welkom te heten. Ik bied zo een veilige plek om (weer) in contact te komen met jezelf, via je lijf.  De ontspanning die het geeft als je je niet meer anders hoeft voor te doen dan je bent. Hoe je kunt schrikken als je door een zachte, aandachtige open aanraking, ineens de strenge stem in jezelf hoort praten. En hoe die stem dan misschien kracht verliest omdat je weer contact hebt kunnen maken met de zachtheid in jezelf. Het is elke dag weer genieten om de kracht van ‘gewoon’ aanwezig zijn, zonder oordeel, te ervaren.

Als docent energetische massage is dat waar het in de lessen over gaat, aanraken met open aandacht. Samen contact maken, precies zoals jij bent. Je hoeft niet anders of beter te worden. Iets wat ik mezelf ook regelmatig mag vertellen. Ik vind het een uitdaging om iedere client en iedere student welkom te heten, en samen op onderzoek te gaan.

Jolanda Willemse

Jolanda Willemse

docent Klassieke massage / Bindweefsel massage

tel: 026 35 54 328
e-mail: [email protected]

Over Jolanda

Na jaren gewerkt te hebben als fysiotherapeut heb ik nu een eigen praktijk voor massagetherapie. Ik maak o.a. gebruik van technieken uit shiatsumassagetherapie, haptonomie en natuurlijk ook uit de fysiotherapie. Samen met Hilda Wartena geef ik ook regelmatig workshops vanuit de holistische visie. Door haar en door veel trainingen te hebben gevolgd bij Korrie de Vet, oud Holos docent, heb ik me persoonlijk en beroepsmatig niet meer los willen maken uit deze manier van in t leven staan.

25 jaar geleden stond er in mijn horoscoop dat, als ik later groot zou zijn, ik de basis van fysiotherapie zou gaan overbrengen. Vanaf de eerste dag loop ik door het gebouw op mijn sokken: ik voel me hier thuis.

Julien Patterson

Julien Patterson

docent Praktijkvoering / Dansage /zwangerschapsmassage

mob: 06 18 47 62 43
e-mail: [email protected]
website: dansage.nl

Over Julien

Het menselijk lichaam fascineert me. Alle facetten van zowel het lichaam als de geest zijn met elkaar verbonden en vormen een fantastisch en indrukwekkend geheel. Massage betekent voor mij verbinden, aandacht en aanraken. Je maakt contact met degene die gemasseerd wordt en nog belangrijker, diegene maakt contact met zichzelf. Een moment van bewustwording.

De kennis, ervaring en bijzondere massagetechnieken die ik in de loop der jaren heb mogen ervaren wil ik graag doorgeven in de vorm van inspirerende trainingen en cursussen. Als trainer streef ik ernaar om cursisten te motiveren en om het beste uit zichzelf te halen.

Karin van den Elzen

Karin van den Elzen

docent Trauma & Regulatie / Psoas

tel: 06 48 46 43 52
e-mail: [email protected]
website: lieflijf.nl

Over Karin

Sinds 2009 werk ik, met veel voldoening, in mijn praktijk in Gouda als massagetherapeut.

Hiervoor heb ik 23 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt als gezinsbegeleidster, videohome trainer en pedagogisch medewerker. Een vak wat bij mij paste, totdat ik een burn-out kreeg. Ik miste de vertaling naar het lichaam in dit werk en in mijn eigen leven. Niet alleen praten, maar ook voelen en ervaren in mijn lijf.
Vanuit dit verlangen, om meer met het lijf te gaan werken, ben ik de opleiding gaan volgen voor massagetherapeut bij Holos academie. Hier heb ik ervaren wat de kracht van een aandachtige aanraking kan betekenen.

Werken met mensen is wat ik het liefste doe. Individueel in mijn praktijk, en nu ook voor groepen, als docent op Holos. De dynamiek van een groep, het overbrengen en delen van kennis en werken vanuit verbinding, dat is waar ik zo van geniet. Het lichaamswerk combineren met mijn ervaring uit de hulpverlening, maakt dat ik voor mij het mooiste vak heb wat er is.

Karin Beumer

Karin Beumer

docent Docent Shantala Babymassage

Over Karin

Na een loopbaan van reclame/marketing via onderzoek naar onderwijs, ben ik in 2006 gestart met mijn bedrijf Dreumeland. Ik gaf al lessen kinderyoga op de basisschool en raakte geïnspireerd door een cursus Shantala babymassage met mijn oudste. Zo begon ik een eigen cursuscentrum, met nadruk op de verbinding tussen ouder en kind. Ondertussen heb ik lesgegeven bij diverse opleidingsinstituten, zorginstellingen en in-company bij kinderdagverblijven.

Ik heb zelf destijds bij Holos met veel plezier mijn opleiding gevolgd en was erg gecharmeerd van de visie van Holos. Het gegeven dat lichaam en geest één zijn, komt goed naar voren in de babymassage. Deze liefdevolle massage, die ouders hun baby geven, verstevigt de hechting tussen ouder en kind; een mooi voorbeeld hoe aanraking van het lichaam de geest versterkt.

Sinds 2020 mocht ik meewerken aan een onderzoek van TNO naar het effect van babymassage op de hechting in interventie-situaties. Een interessant onderzoek dat een stimulans kan zijn voor meer babymassage! Eind 2024 weten we de resultaten.

Dit onderzoek voelt als een erkenning van wat Shantala babymassage kan bereiken. Mede dit onderzoek en de geluiden die ik terug kreeg van de jeugdverpleegkundigen over wat een heilzaam en mooi middel de babymassage is, maken mij enorm blij en trots dat ik deze technieken nu mag aanleren aan studenten van Holos. Zelf merkte ik tijdens het geven van de lessen babymassage aan ouders dat zij echt verwonderd en geraakt waren door het effect op hun baby. En ik voelde me bevoorrecht dat ik getuige mocht zijn van vele mooie en vaak ontroerende blikuitwisselingen tussen ouder en kind.”

Lo Hermsen

Lo Hermsen

ademcoach

Over Lo

Ik ben Lo Hermsen, ademcoach en trainer, met eigen praktijk in Utrecht. Ik werk met de bewust verbonden ademhaling, het systemische veld en lichaamswerk.

Mijn hele leven ben ik al gegrepen door het mysterie van ons mens-zijn. Wie ben ik? Wat verlang ik? Hoe kan ik trouw zijn aan mezelf? Wat heb ik te doen en wat heb ik te laten? In mijn begeleidingswerk gebruik ik de ademhaling hiervoor als belangrijkste instrument.

In de adem kunnen we direct ervaren hoe wij nu in ons vel zitten. Je kent het wel.. Als we stress hebben schiet de adem omhoog, als iets te spannend wordt dan stopt de adem en als we ontspannen dan komt er een grote ademteug. Je zou ook wel kunnen zeggen, zoals we ademen, zo staan we in ons leven. En het mooie is, de adem liegt nooit. Daarmee is de adem een krachtige spiegel. Waar ik mijzelf nog wel eens voor de gek kan houden, brengt mijn adem mij gelijk weer in contact met wat er werkelijk speelt. Prachtig hoeveel inzicht en bewegingsvrijheid dit oplevert, elke keer weer.

Ik ben opgeleid vanuit Transformational Breath, Phoenix Opleidingen, Centrum voor Tantra en Holos. 

Madeleine Verhoeven

Madeleine Verhoeven

Opleidingscoördinator en docent Integratie

mob: 06 25 57 76 24
e-mail: [email protected]
website: tesoro.nu

Over Madeleine

In 2013 heb ik mijn opleiding bij Holos tot massagetherapeut afgerond. In datzelfde jaar heb ik mijn praktijk opgezet onder de naam Tesoro, het Spaanse woord voor schat. Hiervoor heb ik namelijk jarenlang Spaans onderwezen aan de Hogeschool Inholland. Mijn aandacht gaat momenteel voornamelijk uit naar het uitbouwen van mijn praktijk. Ik gun iedereen de bijzondere ontdekkingsreizen door zijn lichaam die ik tijdens mijn opleiding zo heb leren waarderen.

De laatste paar jaar richt ik mij meer en meer op het onderwerp depressie. Als ervaringsdeskundige weet ik wat mijn cliënten doormaken en kan ik hen laten ervaren hoe ze geblokkeerd raken. Ik ben ervan overtuigd dat massagetherapie hierin een grote rol kan spelen.

Sinds januari 2016 ondersteun ik Holos bij het accreditatietraject en ben ik studieloopbaanbegeleider. Vraag je je af hoe je je studievaardigheden kunt verbeteren of wil je dat iemand met je meedenkt over het combineren van je studie met je privé-leven? Dan kun je bij mij terecht. Een uur coaching per studiejaar valt binnen het lesgeld dat je hebt betaald.

Malou Tan

Malou Tan

docent Ademwerk

Over Malou

Ik werk als channeler, het vertalen van informatie uit andere dimensies. Ik ben helderhorend geboren en het is bijzonder om hiermee te mogen werken voor anderen. Pas toen ik ook ging werken met de adem, zag ik de magie van nieuwe informatie mogen inademen en transformeren tot in iedere cel. Het is een prachtige combinatie waar ik graag mee werk. Enerzijds het vertalen van de hogere informatie en die dan laten doorstromen tot in het fysieke lichaam. Echt alles waar laten zijn brengt expansie in je ervaring. Je lichaam, je meest gevoelige instrument, kan door middel van de adem alle mogelijke vibraties ervaren.

Het leven zien als een reis in het wonderlijke mens-zijn brengt veel nieuwe kennis naar boven. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar bewustzijnswerk om mijn ervaringen nog beter te leren begrijpen. Hoe de bron van wijsheid niet meer wordt gedeeld door een god of guru buiten mijzelf om, maar dat echte wijsheid alleen te vinden is bij innerlijke bron. Als we ons durven over te geven aan het grotere geheel, kan magie zich weer ontvouwen in onszelf en de wereld om ons heen. Wat houd ik van mijn werk.

Marcel Snippe

Marcel Snippe

Extern lid examencommissie

Over Marcel

In 2009 verbond ik mij voor vier jaar als student aan Holos. In deze periode ging er bij mij een deurtje naar binnen open. De waarde van aandachtige aanraking drong diep tot mij door. Nu begeleid ik cliënten op hun weg naar binnen in mijn praktijk Indruk massages in Amersfoort.

Sinds 2022 verbind ik mij opnieuw aan Holos, maar nu als extern lid van de examencommissie. Ik vind het geweldig om getuige te zijn van studenten tijdens de afronding van vier intensieve jaren op Holos. Met het eindexamen als een waardige afsluiting.

Marian Bos

Marian Bos

docent Persoonlijke Ontwikkeling & Visie

tel: 06-40375644
e-mail: [email protected]

Over Marian

Mijn naam is Marian Bos en ik ben in 1990 afgestudeerd als fysiotherapeute. Uit onvrede met dit vak, ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen vorm van werken. Via haptonomie, shiatsutherapie, tantra, bewustwordingstrainingen zoals zijnsoriëntatie, begeleid ik nu mensen in mijn praktijk voor zijns- en lichaamsgerichte therapie. Sinds 2002 geef ik les op Holos en kan ik alles wat ik leer, heb geleerd en wie ik ben, integreren en uitdragen.

Mariska Gieskes

Mariska Gieskes

docent Lichaamsgericht werken met kinderen

Over Mariska

Ik ben Mariska Gieskes (1960) en werk vanaf het afsluiten van de middelbare school in de gezondheidszorg. Ik ben begonnen als (kinder)verpleegkundige. Na enkele jaren ben ik als docent verpleegkunde gaan werken. Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg heb ik mijn master Pedagogiek behaald. Gedurende het werken als docent ben ik mij gaan verdiepen in de alternatieve gezondheidszorg.

Via healing/reading, yoga, de tantra training, vrouwenworkshops, sexual grounding, de haptonomie opleiding en de opleiding systemisch werk ben ik terechtgekomen bij Rebalancing. Momenteel heb ik een eigen praktijk in Haarlem en daarnaast werk ik als vakdocent Pathologie en examinator bij de Rebalancing School.

Ik ben gezegend met twee prachtige dochters en een kleinzoon. De ervaring van kinderen krijgen, opvoeden en hun eigen weg laten gaan, heeft mij veel gebracht. Ook de ervaring van een scheiding, alleen zijn en opnieuw in liefde verbinden heeft mij wijzer gemaakt. Ik geniet van de gesprekken met mijn dochters, reizen naar onbekende oorden met mijn lief, buiten zijn, staren over water en beppen met vriendinnen.

Minke Flach

Minke Flach

Coördinator Holos Masseur en Massagetherapeut

mob: 06-520 58 688
e-mail: [email protected]
website: 
minkeflach.nl

Over Minke

Massagetherapie kwam op mijn pad via een tip van mijn doktersassistente. Na een moeilijke periode binnen mijn gezin voelde het alsof ik de grip op mijn leven was verloren. Mijn ideaalplaatje van werk en gezin viel uit elkaar en ik voelde me stuurloos. Ik kon niet meer goed bij mijn gevoel en intuïtie komen. Alsof mijn innerlijke kompas op drift was en ik geen uitweg meer wist in de emotionele rollercoaster waar ik in terecht was gekomen. De massagetherapeut laat me in plaats van praten, vooral voelen. Voelen en bewust worden van wat zich werkelijk in mij afspeelt. Bewust worden wat van mij is en wat van een ander. Bewust worden van mijn verlangen. Ik word nieuwsgierig naar wat mijn lijf me nog meer te vertellen heeft en volg een 3-jarige  opleiding voor persoonlijke ontwikkeling en toegepaste spiritualiteit. Geraakt door het emotioneel lichaamswerk, wil  ik me hier verder in bekwamen. Ik gooi het roer om, hang mijn carrière in tijdschriftenland aan de wilgen en start de opleiding Holos Massagetherapie. Mijn afstudeeronderwerp? Innerlijke onrust… als het niet gaat zoals je wilt. Inmiddels ben ik afgestudeerd, praktiserend massagetherapeut, docent en coördinator. Wat een prachtvak!

Monique van Spronsen

Monique van Spronsen

Office manager

tel: 030 290 05 07
e-mail: [email protected] 

Over Monique

De rol van office manager kan je natuurlijk bij veel bedrijven vervullen, maar het is voor mij altijd belangrijk geweest dit te doen in een omgeving die aansluit bij mijn eigen werkelijkheid, waar ik me thuis kan voelen. Ik voelde me gelijk welkom bij Holos, en dat gevoel wil ik zelf ook graag overbrengen op mensen die op wat voor manier dan ook interesse hebben in, of verbonden zijn aan het Holoshuis/ Holos Academie. Ik vind het belangrijk dat mensen mij makkelijk weten te vinden met vragen.

Muriël Reineman

Muriël Reineman

Docent Chakra Massage

Over Muriël

In 2018 studeerde ik bij HOLOS af als Massagetherapeut en in 2022 als Ademcoach. Sinds 2015 heb ik mijn eigen praktijk, waarin ik werk vanuit een holistische visie met meditatie, massage, adem- en energiewerk. Eerst in Utrecht, tegenwoordig in Meppel. Ik zet daarbij ook mijn kennis en ervaring in van mijn opleidingen bij het Centrum voor Leven en Intuïtie (CLI) in Utrecht. Daar leerde ik veel over aandacht en energie via het geven van readings en healings, en om zonder oordeel en met compassie in het leven te staan.

Voor mij staan de energetische en fysieke wereld als vanzelf met elkaar in verbinding, en het doorgeven van kennis hierover, ook als docent op HOLOS voor het vak Chakra massage, voelt als een voorrecht.
Hier nu te zijn is een grote ommezwaai geweest in mijn leven van hoofd naar hart. Ik heb een Universitaire achtergrond in de letteren (Latijns Amerika studies), werkte in de journalistiek, digitale communicatie en begeleidde tot 2015 grote webprojecten van overheden. Op mijn huidige pad voel ik mij vervuld en verbonden met mijn passie: mensen in contact brengen met hun innerlijke wijsheid en zelfgenezend vermogen.

Nathasia Nibte

Nathasia Nibte

Docent VLOW therapeut

Over Nathasia

Ik ben Nathasia Nibte en heb een passie voor het bevorderen van kwaliteit van leven. Door kennis te delen kan ieder mens bewust kiezen voor het passende pad naar gezondheidsbevordering. In het bijzonder ben ik zeer begaan met gezondheid voor vrouwen, de hoekstenen van onze samenleving, van de wereldbevolking.

Na een werkzaam leven voor de overheid ben ik nu een gepassioneerd therapeut: Osteopaat, VLOW® therapeut, TA/, manuele lymfedrainage, littekenbehandelaar, NLP coach en mesologisch opgeleid. Verder doceer ik Fysische Diagnostiek bij de opleiding Mesologie (Academie Mesologie).
Je vind informatie terug over mijn praktijk op deze website.

Mijn moeder heeft een borstverkleining gehad en het duurde lang voordat één van de borsten genas terwijl de andere borst binnen een paar weken probleemloos geheeld was. Ik heb toen met mijn onervaren handen geprobeerd verlichting te brengen, wat ook lukte.
Dat was het moment dat ik me voornam er ooit eens iets mee te gaan doen. Tijdens mijn opleiding osteopathie ontmoette ik de oprichters van VLOW, waarna ik de opleiding VLOW® therapeut volgde en sinds 2016 verbonden ben met de VLOW opleiding als docent.

Netty Nieuwlaat

Netty Nieuwlaat

Docent Medische Basiskennis

e-mail: [email protected]
Website: krizia.nl

Over Netty

Na het afstuderen als verpleegkundige in 1978 startte ik als verpleegkundige op de interne geneeskunde afdeling in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Al snel kwam de bewustwording, dat overdracht en onderwijs dicht bij mijn hart liggen.

Door het vervullen van verschillende functies in het ziekenhuis en daarbuiten, ontstond er een schat aan bagage, onder andere op het gebied van Medische Basiskennis. Een vak waarvan ik dacht en hoopte het nooit te willen of hoeven doceren omdat het enkel saai van buiten leren was.

In 1998 ben ik afgestudeerd als homeopaat en natuurgeneeskundig therapeut aan de hogeschool voor natuurgeneeswijze in Arnhem. Daar werd de krachtige verbinding tussen ons menszijn, ons mensbewustzijn en lichaamsbewustzijn versterkt. Een kleine praktijk verrijkte mijn ervaring in het werken binnen de natuurgeneeswijze en door het werken in het ziekenhuis heb ik kans gezien beide aan elkaar te verbinden waar het kan.

De laatste 15 jaar geef ik door gebruik te maken van het “nieuwe” leren, met veel plezier de MBK en draag een deel bij aan de samensmelting van beide zorgwerelden in de zorg voor anderen.

In het weten, dat regulier en complementair elkaar ontmoeten en meer samenwerken is medische basiskennis een vak, wat een brug legt tussen de twee “werelden”. De integrale zorg, is een feit en snel groeiende.

Nienja Brouwer

Nienja Brouwer

docent Basiskennis Meridianen

Mob: 06 15 49 37 66
e-mail: 
[email protected]
Website: 
nienjabrouwer.nl

Over Nienja
Vanuit mijn interesse om gezondheid te bevorderen studeerde ik gezondheidswetenschappen. Steeds meer realiseerde ik me echter dat de westerse visie vaak voorbij gaat aan de mens in zijn/haar individuele verschillen. Ik zocht naar een meer holistische kijk op gezondheid. Tijdens de Shiatsu massage therapie opleiding inspireerde mij de definitie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde: “Gezondheid is vol vitaliteit, wijsheid en energie zijn, zodat je je dromen werkelijkheid kunt maken”. Nieuwsgierig als ik ben naar alles wat er is vervolgde ik mijn weg. Daarbij bestudeerde ik vervolgens ook methoden als yogamassage, critical alignment yoga, reiki, somatic yoga en Tension Releasing Exercises (TRE). Ik hoop dat steeds meer mensen de aanvulling van oosterse, westerse en zijnsgeorienteerde zienswijzen zullen zien en gebruiken. Het is een voorrecht mensen te mogen begeleiden in mijn eigen praktijk. Daarnaast vind ik het inspirerend om kennis te delen en van elkaar te leren. Het voelt als een cadeau dat sinds 2015 ook op de Holos academie te mogen doen.
Ramona Langenberg

Ramona Langenberg

docent Energetische Massage

tel: 0652891304
e-mail: [email protected]
website: www.ramonasally.nl

Over Ramona

Het blijft mij boeien dat het lichaam steeds weer een ingang blijkt te zijn op de weg terug naar jezelf. Na een periode in mijn leven waarin ik langdurig over mijn eigen grenzen bleek te gaan werd ik mij ervan bewust dat ik steeds verder van mijn lichaam verwijderd was geraakt. En daarmee ook van mezelf.

Het roer ging om. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven besloot ik een ander pad in te slaan. Op Holos leerde ik weer opnieuw contact te maken met mijn lijf, met compassie naar mezelf te kijken en steeds weer te mogen vertrouwen op dat wat er gevoeld wil worden. De veerkracht die ik mede hierdoor bij mezelf heb ontwikkeld was zo’n groot cadeau dat ik inmiddels wel kan zeggen dat de holistische visie in mijn leven heb geïntegreerd.

Tijdens de opleiding startte ik mijn eigen praktijk waarin ik anderen mag ontmoeten en ondersteunen op hun pad. Zo mag ik mijn opgedane kennis en ervaring weer doorgeven in de opleiding. Met mijn enthousiasme voor dit prachtige vak hoop ik anderen te kunnen inspireren.

Rasa Groenen

Rasa Groenen

docent Persoonlijke Ontwikkeling

Sandrine Steeghs

Sandrine Steeghs

Communicatie & Marketing

Over Sandrine

Mijn naam is Sandrine en sinds afgelopen november mag ik het Holos team versterken en wat voelt dat welkom! Holos is op mijn pad gekomen omdat ik 3 jaar geleden besloot dat het tijd was voor een ander werkleven. Van 9 tot 5 in dezelfde rol kruipen en mijn creativiteit inzetten voor thema’s waar ik niet 100% achter stond, was niet aan mij besteed. Toen besloot ik, ik wil meer met mijn lijf doen én mijn veelzijdigheid vieren en benutten.

Het basisjaar tot Holistisch masseur was mijn eerste stap en inmiddels is mijn leven een fijne mengeling van creatief werk en lichaamswerk. Als ik niet bij Holos ben houd ik me bezig met masseren, dansen, meditatiekussens ontwerpen, schrijven (en dat soms op een podium voordragen). Ik ben super gefascineerd door de verbinding tussen beweging, dans en lichaamsbewustzijn en hoop dat in de toekomst te kunnen verbinden met mijn pad als lichaamswerker.

Maar op dit moment vind ik het vooral ontzettend fijn dat ik mijn talenten in mag zetten om mensen in contact te brengen met Holos en lichaamsbewustzijn. Blij dat ik deel mag zijn van deze plek én haar community.

Sophie Fagan

Sophie Fagan

docent Holistic Massage

tel: + 31 6 27 35 64 29
e-mail: [email protected]
website: sophiefagan.com

Over Sophie

Sophie’s journey into the world of Holistic Massage began in 2010 at the Bristol College of Massage and Bodywork (BCMB) in the U.K. During the training she had a ‘light bulb moment’. “I realised I am so relaxed, grounded and connected when I massage. I could get paid to relax and help others at the same time!”.

With this insight deeply embedded in her being, the next day she quit her day job and threw herself into the world of holistic massage, believing it would not only serve those she worked with but also feed her soul. Sophie joined the teaching team at BCMB in 2013 and to this day enjoys returning to Bristol to teach and connect with her long lasting clients a few times a year. She is now happily settled in The Netherlands (after a leap of faith following a gut feeling to relocate), with a busy massage practice in Amsterdam and Utrecht.

“I was honoured when HOLOS asked me to join their teaching team! I love to teach and empower people to discover their own strengths and abilities, finding confidence to get out there and share their gifts with the world!”. Sophie has a foundation in Tai Chi and Chi Gong which she has practised since 2004, and enjoys giving workshops to small groups and businesses. Being a huge believer in ‘Strength in community’ Sophie  co-founded Embodied Empowerment in 2019 – a home for well-being practitioners to support, inspire and connect with each other. “Joining the HOLOS community feels like a wonderful development in my life journey and I am excited and grateful to be a part of the team.”

Tom Oosthuizen

Tom Oosthuizen

docent Holistische geneeskunde

tel: 0299 40 34 73
e-mail: [email protected]
website: tomoosthuizen.nl

Over Tom

Ik werkte na mijn arts-opleiding 25 jaar als homeopatisch arts. De ervaringen die ik daarin opdeed en de inzichten van Eckhart Tolle, Byron Katie en “Een Cursus in Wonderen” leidden tot een groter bewustzijn over zowel het begrip “genezen” als over het begrip “heelheid”. Naast het geven van workshops, lezingen en consulten “holistisch denken” en “holistisch genezen” ben ik sinds enkele jaren als docent Reguliere en Holistische Geneeskunde verbonden aan de Academie Holos.