Massage & Tantra

Startdata: 

Op dit moment geen data beschikbaar.

Tijdens de opleiding ‘Massage & tantra’ ga je ontdekken wat intimiteit voor jou betekent en waar jouw grenzen liggen. Je leert de oorspronkelijke levensenergie (=seksuele energie) in je bekkengebied in verbinding te brengen met je hart. Deze energie kan door oefeningen en massages door je hele lichaam bewegen en onderweg uiteenlopende thema’s aanraken.

Vanuit de Holos visie én vanuit de tantrische levenshouding, zeggen we ‘ja’ tegen alles wat zich laat zien, én tegen alles wat nog niet gezien wil worden of lastig en pijnlijk is. Door een open, vriendelijke nieuwsgierigheid naar jouw binnenwereld, kunnen vastzittende stukken weer gaan stromen. Gevoelens van verlegenheid, schaamte, boosheid, verlangen, sensualiteit, tederheid, stilte en plezier krijgen weer ruimte.

Veel oefeningen, zoals the inner flute en de kashmirische massage, zijn ontleend aan het tantrisme. In deze opleiding worden ze ingezet om aspecten van het onderwerp intimiteit te verkennen. De opleiding ‘Massage & tantra’ ondersteunt je in dit persoonlijke proces waardoor je in jouw rol als masseur/massagetherapeut of coach sterker komt te staan met betrekking tot onderwerpen rondom intimiteit en seksualiteit. Bovendien krijg je allerlei oefeningen en massages aangereikt die je in je eigen praktijk kunt inzetten.

Programma

Iedere lesdag staat in het teken van een thema. Rondom dat thema doen we oefeningen, meditaties en innerlijk onderzoek. We werken met de ademhaling en met beweging. En natuurlijk gaan we aanraken en masseren.

De thema’s waarmee we gaan werken zijn:

 • Intimiteit en seksualiteit
 • Open en gesloten hart
 • Afstand en nabijheid
 • Angst en verlangen
 • Boosheid en grenzen stellen
 • Intuïtie en sensitiviteit

Iedere dag besteden we aandacht aan een nieuwe massagevorm of oefening die aansluit bij het thema van die dag. In een open onderzoek naar wat er in jou wordt (aan)geraakt, leer je jezelf verder kennen en word je je bewuster van wat zich afspeelt in je lichaam. Gebieden waar we in gaan voelen zijn:

 • Bekkengebied, en binnenzijde bovenbenen
 • Bekkenbodem
 • Het sacrum (belangrijk energiepunt) en de billen
 • Hart en borsten
 • Ademhaling in borst en buik

Er wordt ook gewerkt met ‘dearmouring’. Dit is een diepgaande aanraking waarbij je je bewust wordt van en stil staat bij plekken in je lichaam waar je een ‘pantser’ hebt opgebouwd. Door het gebruik van drukpunten en energie, kan het pantser verzachten en dat wat het afschermt weer gaan stromen.

 

Opbouw
De gehele opleiding bestaat uit negen lesdagen. We besteden gedurende de opleiding aandacht aan ademhaling, verbinding hart-bekken, beweging van het lichaam dmv verschillende vormen van lichaamswerk, massages, communicatie en het aangeven van grenzen.

Globaal zijn de lesdagen als volgt ingedeeld:

 • De eerste dagen leggen we de nadruk op de massage van billen en sacrum, hart en borsten, en een drukpuntmassage van de bekkenbodem.
 • Daarna gaat het over je uitspreken en het verkennen van boosheid en grenzen, je eigen stevigheid, angst en verlangen. We werken ook met ‘de-armouring’ en leren de kashmirische massage en intuïtieve (meer handen) massage toe te passen.
 • De laatste dagen staan in het teken van verdieping van de verschillende massages en het werken met de ademhaling.

Massages waar we mee werken zijn onder andere intuïtieve massage, meer-handen massage, pulsen van het lichaam, kashmirische massage (meditatieve helende massage) en de-armouring.

Voor wie?

De opleiding is momenteel alleen opengesteld voor vrouwen en is gericht op:

 • masseurs, massagetherapeuten, lichaamsgerichte therapeuten en coaches die hun eigen seksuele/levensenergie en de blokkades daarin willen onderzoeken
 • masseurs, massagetherapeuten, lichaamsgerichte therapeuten en coaches die cliënten met intimiteitsvraagstukken beter willen ondersteunen in hun proces
 • Voor vrouwen die zin hebben om stil te staan bij zichzelf, ook op een intieme manier. Je mag het spannend vinden en bent tegelijkertijd bereid om te kijken, te voelen, en jezelf te leren kennen
 • voor vrouwen die zich vrijer willen voelen en beter voor zichzelf willen zorgen 

Docent

Ik ben gefascineerd door de taal en wijsheid van het lichaam. Elk lichaam vertelt zijn eigen verhaal.’

(Heleen Baas)

Heleen Baas is de docente voor deze opleiding. Zij is al ruim 8 jaar als docente aan Holos verbonden. Daarnaast begeleidt zij studenten in hun persoonlijke proces en therapeutschap in de laatste fase van de opleiding. Zij heeft sinds 18 jaar een eigen praktijk voor massagetherapie en lichaamswerk. Heleen put veel inspiratie uit het tantrisme en diverse massage- en lichaamswerk opleidingen (waaronder Holos). De essentie van haar werk kenmerkt zich door het open onderzoek, waarin iemand zichzelf kan ontmoeten. De verbinding tussen bekken en hart is voor haar een boeiend onderzoeksterrein, juist omdat er zoveel in dit gebied te ontdekken valt. ‘Door aandacht te geven aan dat gebied, gaat iemand zich vrijer voelen en kan de energie weer gaan stromen. Als je dit onderzoek bij jezelf doet, als lichaamswerker, kun je anderen weer verder op weg helpen.’

Een mooi interview met docent Heleen Baas over tantra en grenzen verkennen van de VNIG (Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg) lees je hier.

Kennis maken?

Ben je nieuwsgierig maar voelt de stap wellicht nog wat groot? Zou je graag eerst laagdrempelig kennismaken met tantra en/of docente Heleen Baas? Je bent welkom op onze kennismakingsavond Massage & Tantra. Deze vindt plaats op 25 januari van 19:15 – 22:00 in  Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Data & lesdagen

 

Groep 13 – maart 2024

 

 • 3 maart
 • 17 maart
 • 31 maart
 • 14 april
 • 28 april
 • 12 mei
 • 9 juni
 • 23 juni
 • 30 juni

  Groep 14 – september 2024

   

  • 15 september
  • 29 september
  • 13 oktober
  • 10 november
  • 24 november
  • 8 december
  • 22 december
  • 12 januari
  • 26 januari

   

  Praktische informatie

  Plaats 
  De tijden zijn van 10:00 tot 18:00 bij Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

  Kosten
  De kosten voor de opleiding bedragen € 2195,- per persoon. 

  Het lesgeld dient voor aanvang van de opleiding te zijn overgemaakt op rekeningnummer NL23 INGB 000 5707862 t.n.v. Holos Academie voor Massagetherapie te Utrecht.

  Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Verdere praktische informatie en de factuur ontvang je uiterlijk 3 weken voor aanvang. 

  De afgelopen jaren zijn alle opleidingen doorgegaan. Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hier uiterlijk 3 weken voor aanvang bericht van.

  Syllabus
  Deze wordt uitgereikt tijdens de opleiding.

  Aanbevolen literatuur
  Tantra een weg naar intimiteit en extase, van Margot Anand
  Tantrische Liefde, van Margot Anand
  Tantra het verlangen naar verbinding, van Jan den Boer
  Tantra, spiritualiteit en seks, van Osho

  Oefensessies
  Als je professioneel aan het werk wilt met deze massages/oefeningen dan is het aan te raden om tussen de lesdagen door in oefengroepjes of met proef-cliënten te oefenen.

  Veiligheid
  De docente zorgt, samen met de groep, voor een veilige, respectvolle sfeer, waarin je jezelf kunt laten zien en onderzoeken. Er hoeft niets. Je mag te allen tijde je eigen grenzen (leren) aangeven.
  Er is een assistente aanwezig zodat er voldoende begeleiding is tijdens de dagen.

  Samenstelling groep
  De groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 14 studenten.

  We hebben er voor gekozen om in eerste instantie te starten met een groep voor uitsluitend vrouwen. Voor (gelegenheid)stellen is er een 3-daagse workshop.

  Accreditatie
  De opleiding Massage & tantra wordt erkend door VBAG & LVNT

  Certificaat
  Na het volgen van de opleiding ontvang je een Holos diploma voor Massage & tantra.

  Studiebelastingsuren / ECs
  De opleiding bestaat uit 63 contacturen, 132 studiebelastingsuren en 4,7 EC’s.

  Inschrijven 

  Wil je graag eerst persoonlijk contact of heb je nog vragen, bel of mail Heleen gerust! 

  Heleen Baas: 06-18511149
  [email protected]

  Als voorbereiding op de opleiding neemt de docente Heleen Baas telefonisch contact met je op zodra je je hebt aangemeld. In dat telefoongesprek wordt gekeken in hoeverre jouw leerbehoefte, intenties en verwachtingen overeenstemmen met het aanbod en de intentie van de opleiding. Een voorwaarde is ook dat je bereid bent je open te stellen en te reflecteren op jezelf. Als tijdens het gesprek blijkt dat de opleiding voor jou op dit moment niet passend is, dan kun je kosteloos annuleren.

  docent_holos_academie

  Ik schrijf mij in voor Massage & Tantra

   

   Upload een pasfoto van jezelf

   Ik schrijf mij in voor:

   Hoe ben je met onze opleiding contact gekomen?

   Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

   Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingenIk ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingen