Studenten vertellen

“Na de eerste lesdag bij Holos ging wist ik dat ik een goede keuze had gemaakt. Ik stond aan het begin van een mooie reis op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe dat ging vormen daar had ik nog geen flauw benul van. Want naast een hele mooie manier van masseren sta je zelf in het hele eerste jaar centraal. In de afgelopen 10 jaar heb ik redelijk wat aan mijn persoonlijke ontwikkeling gedaan en ik had iets van: “Kom maar op met het zijn met wat er is.”

Wat ik vervolgens in het eerste jaar heb ervaren is dat ‘zijn met wat er is’ nog niet zo gemakkelijk is. Allerlei patronen en projecties zorgden voor verwarring en soms zelfs voor frustratie. Het is mooi te ervaren hoe de persoonlijke ontwikkeling samenkomt met de massages. Dit stuk is eigenlijk helemaal niet los te koppelen van elkaar. Naarmate het jaar vorderde kon ik meer zijn met wat is tijdens het masseren. Daarbij heeft het mij enorm geholpen om veel te oefenen. Eerst bij familie en bekenden en later ook op onbekenden. Wat ik hiervan heb ervaren is dat het begin heel spannend is en je afvraagd: “Doe ik het wel goed.” En naarmate het aantal massages toenam merkte ik op dat ik steeds beter kon afstemmen met de cliënten. 

Holos heeft en neemt de tijd voor jouw tempo van ontwikkeling. Dat geeft de mogelijkheid om te kunnen zijn met wat is.”

Lars Manten

maart 2018

“Bij mijn zoektocht naar een goede massage-opleiding ben ik bij Holos terecht gekomen. De reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen, is dat er naast de massagevakken en medische basiskennis ook ruim aandacht is voor je eigen ontwikkeling. Al vanaf de eerste lesdag keek ik elke week weer uit naar de volgende lesdag. De sfeer, de rust en de ontmoeting met je medestudenten geeft mij elke week weer nieuwe energie.

De lesstof van de opleiding was voor mij (financieel medewerker) best wel pittig, maar als je het wekelijks bijhoudt goed te doen. Bij de massagevakken word je ook uitgenodigd om in contact te komen met jezelf en met de ander. Dit brengt een hele andere dimensie aan het masseren dan simpelweg een groep spieren los te kneden. De ontmoeting met jezelf bij de lessen van persoonlijke ontwikkeling geeft deze opleiding de meerwaarde die mij altijd zal bijblijven. Ik ben blij met mijn keuze voor Holos en een nieuwe weg die ik in mijn leven heb gevonden.”

Alfred Scholten

januari 2017

“Toen ik na een aantal ingrijpende ervaringen in mijn leven besefte: ik heb alleen maar NU, besloot ik op mijn 50ste mijn hectische baan in de jeugdzorg op te zeggen en mijn hart te volgen. Ik wilde nog wel mensen begeleiden, maar minder vanuit het hoofd. Altijd al geboeid door de kracht van aanraking kwam ik snel bij Holos uit.

Ik zit nu in het derde jaar en heb geen dag spijt gehad van mijn keuze. Het leren van het prachtige vak van Holos massagetherapeut en de daarvoor noodzakelijke persoonlijke ontwikkeling gaan hierbij hand in hand. Makkelijk is dat niet altijd, maar wel heel verrijkend en inspirerend! Als ik masseer ben ik helemaal op mijn plek. Holos biedt een gevarieerd lesprogramma en volop ruimte om op je eigen manier het vak te leren.”

Melanique Bruggink

januari 2017

“Als net afgestudeerde kijk ik met een warm gevoel terug op 4 jaar Holos. Ik heb Holos vanaf de eerste dag ervaren als thuiskomen. Ik ben de opleiding tot Holos massagetherapeut begonnen om het vak te leren en om dichter bij mijn eigen essentie te komen.

Ik heb tijdens de opleiding vertrouwen en openheid van docenten en medestudenten ervaren. Mede hierdoor voelde ik ruimte om mezelf te ontwikkelen tot wie ik werkelijk ben, met alles wat daarbij hoort. Ook de locatie van Holos aan de Mariaplaats in Utrecht heeft voor mij een bijzondere energie. Ik ben dankbaar dat Holos op mijn pad is gekomen.”

Esther Koopmans

Afgestudeerd Masssagetherapeut juni 2016

“In een periode waarin ik meer rust in mijn hoofd zocht heb ik massage ontdekt. Ik ben toen op zoek gegaan naar een massage-opleiding die ik naast mijn baan kon volgen. Wat mij aansprak bij Holos (en nu nog steeds aanspreekt) is het onderzoeken van de lichamelijke signalen. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden.

Door de studie kreeg ik meer inzicht in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde met aandacht bij mezelf en bij mijn cliënt te zijn die ik masseer. Daarnaast zijn er zoveel mooie nieuwe dingen op mijn pad gekomen: de vriendschappen, verandering van baan, gesprekken over emoties en gevoelens.

Holos is een plek waar ik me volledig op mijn gemak en veilig voel met alles wat ik in me heb, ik mag daar zijn wie ik ben. Ik kan nu zeggen dat ik een trotse Holos massagetherapeut ben. Bonny van der Pol

Afgestudeerd Masssagetherapeut juni 2016