Masterclass Ritmische Massage van de rug

Startdata: 

24 september 2024

De Ritmische Massage vindt zijn oorsprong in het antroposofische gedachtegoed. Daarbij is de vorm van de lemniscaat het uitgangspunt. Deze vorm ∞ staat symbool voor oneindigheid en het natuurlijke ritme van ons lichaam. Dr. ita Wegman heeft dit samengebracht in een massagevorm die cliënt én masseur uitnodigt om diens eigen ritme te voelen. Tijdens deze 1-daagse Masterclass leer je hiermee werken.

Inhoud

De Ritmische massage is een wezenlijk andere massage dan de Klassieke of Energetische. Via de ritmische beweging met de lemniscaat als uitgangspunt wordt de cliënt uitgenodigd zichzelf in het ritme te ontmoeten. Zo kan de cliënt ook ervaren waar dit wel of niet voelbaar is. Bijzondere aandacht is er voor het gebied rond de 7e halswervel en het sacrum.

De Lemniscaat staat als symbool voor integratie van het stoffelijke en het niet stoffelijke. De ritmische massage heeft als uitgangspunt de uitnodiging het levensritme te ervaren en sluit daarmee aan bij de Holos visie. Ervaren wat er op dit moment speelt in het lichaam. Voor de (Holos) masseur vormt de massage een aanvulling op de klassieke en haptische massagevormen. Voor de (Holos) massagetherapeut vormt de massage een aanvullende techniek bij de ondersteuning van de cliënt in zijn proces. De massage kan als zelfstandige massage worden gegeven of als inleiding op een verdere behandeling.

De Ritmische massage wordt voorgedaan, waarna in tweetallen wordt worden geoefend. Voorafgaand wordt ingegaan op de theoretische achtergrond van de ritmische massage en het waarom van de lemniscaatbeweging. Je ontvangt een instructie handboek van de massages met foto’s ter illustratie.

Wat leer je

 • Korte introductie in het uitgangspunt van de ritmische massage, het antropsofische gedachtengoed.
 • Diverse massagegrepen behorende bij de ritmische massage van de rug.
 • Volgorde van de ritmische massage van de rug.
 • Het aanvoelen van het ritmische in jezelf en in je client.
 • Het geven van een ritmische massage van de rug.

Voor wie?

Masseurs, Holos masseurs, massagetherapeuten en lichaamsgerichte therapeuten

Docent

Deze masterclass wordt gegeven door Dirk Broekstra. Hij is docent Klassieke Massage binnen de opleiding tot Holos masseur en zelf werkzaam als massagetherapeut.

Data & locatie

 • Dinsdag 24 september 2024

Deze 1-daagse Masterclass van 10:15 tot 17:15 en bevindt zich bij Holos Academie aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht. Er is op dit moment geen nieuwe data bekend. Zodra deze bekend is vind je dat op deze pagina. 

Praktische informatie

Kosten & betaling
De kosten bedragen
€ 160,- per persoon. Holos Academie is vrijgesteld van BTW. 

Het bedrag dient voor aanvang aan de masterclass te zijn overgemaakt op IBAN NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht.

Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Wij streven ernaar je verdere praktische informatie en de factuur 2 weken voor aanvang te sturen.

De afgelopen jaren zijn alle cursussen doorgegaan. Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hiervan 2 weken voor aanvang bericht.

Literatuur
Een syllabus wordt voorafgaand aan de masterclass digitaal ter beschikking gesteld. Aangeraden wordt deze voorafgaand aan de masterclass door te lezen.

Erkenning
De nascholing is erkend door verschillende beroepsverenigingen, onder andere VBAG en LVNT. Neem contact op met jouw beroepsvereniging voor meer informatie.

Benodigdheden
Hoeslaken, hoofdsteun cover en voldoende handdoeken om client in ondergoed te kunnen toedekken

Ik schrijf mij in voor Masterclass Ritmische Massage van de rug

 
  Hoe ben je met ons in contact gekomen?

  Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn