VLOW® therapeut junior

Startdata: 

25 oktober 2024  |  21 maart 2025

Met deze opleiding leer je om zelfstandig VLOW® borstweefselbehandelingen te geven aan vrouwen met goedaardige borstklachten, postoperatieve klachten en pijnklachten.
Je ondersteunt vrouwen die zich zorgen maken over hun borsten, de conditie van het borstgebied willen verbeteren of zich willen voorbereiden op een zwangerschap en het geven van borstvoeding. Je behandelt ook vrouwen die komen voor onderhoud of puur voor het wellnessgevoel die de behandelingen teweeg brengen,

Je gaat samen met je cliënten op onderzoek uit waar hun zorgen of borstklachten mee te maken kunnen hebben. Je biedt ze een luisterend oor, geoefende handen en je helpt ze te ontzorgen en oude wonden te helen. Ook motiveer je vrouwen om hun borstgezondheid in eigen handen te nemen.

Programma

VLOW® staat voor Veno Lymfatische Optimalisatie van Weefsel. De VLOW® luistertechnieken geven je een inzicht in de fascia en daarmee ook een inzicht in het functioneren van het weefsel. De fasciën, zoals bekend vanuit de Osteopathie, vormen een overgangsgebied van het lichamelijke naar het emotionele functioneren van de mens en maken bij wijze van spreken een verbinding tussen lichaam en ziel. De behandelingen van de borsten met deze technieken gaan dan ook vaak gepaard met diepe emotionele reacties van de cliënt.

De zachte fasciale behandeltechnieken zijn gebaseerd op het holistisch gedachtengoed en op Pantha Rhei: Alles stroomt. Dat is zeker in het borstweefsel niet altijd optimaal het geval. Houding, gezondheid, trauma’s en emotionele gebeurtenissen kunnen een impact hebben op de fasciale spanningen in het borstgebied en bijdragen aan het ontstaan van (borst-)klachten.

Je maakt kennis met de fascinerende luistertechnieken die je bij elke behandeling die je geeft zullen blijven boeien. Het leren werken met – en het luisteren naar fascia is bij elke cliënt die je behandelt een bijzondere en intieme ervaring, ook voor jou als therapeut. Hoe vaker je deze zachte techniek toepast, des te beter en gevoeliger je wordt.

Met de fasciale VLOW® behandeltechnieken sturen we direct aan op het verbeteren van de doorbloeding en drainage van het borstgebied. Hiermee kunnen ernstigere borstklachten voorkomen worden en al bestaande borstklachten voor langere duur verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

De praktijk wijst uit dat medisch gediagnosticeerde borstklachten die regulier nog niet te behandelen zijn, zoals mastopathie, cystes en fibroadenomen, met de VLOW® therapie wel verbeteringen kunnen tonen. Daar hebben vrouwen met deze klachten veel baat bij.

Er ligt voor jou als VLOW® therapeut nog een prachtige weg open om vrouwen opmerkzaam te maken dat er wél iets te doen is aan hun borstzorgen en -klachten en hoe ze hun eigen borstgezondheid kunnen monitoren en verbeteren.

Wat leer je?

 • Behandeltechnieken: Luister- en fasciale technieken volgens de VLOW®
 • Borst-pathologiën en indicaties en contra-indicaties voor de behandeling: Je onderkent de mogelijkheden en begrenzingen van de VLOW®
 • Je begrijpt de kennis- en denkwijze volgens VLOW® waardoor het mogelijk wordt om cliënten te ontzorgen en adequate aanbevelingen te geven.
 • De beginselen van Manuele Lymfe Drainage en Littekenbehandelingen.
 • Je krijgt uitleg over het werkveld en andere diagnosemethoden zoals mammografie, echografie en medische thermografie.
 • Communicatietraining waarin je met elkaar oefent hoe je (ook in het openbaar) over de VLOW® behandelingen kunt spreken.
 • Je bent na afloop van deze opleiding in staat om zelfstandig een VLOW® behandeling te geven die de doorbloeding en lymfestroom in het borstgebied langdurig kan verbeteren.
 • Hoe je vrouwen optimaal in hun vrouwelijke energie en kracht kunt zetten.

Voor wie?

 • De opleiding is bedoeld voor vrouwelijke therapeuten die al lichaamsgericht werken, een praktijk voeren en zich geroepen voelen om vrouwelijke cliënten (dit kunnen soms ook mannen zijn) te ondersteunen bij borstklachten of het voorkomen daarvan.
 • Speciaal aanbevolen voor doula’s, lactatiekundigen en massagetherapeuten.
 • Je beschikt over het certificaat medische basiskennis op HBO-niveau (of bent bereid dit binnen 1 jaar na certificering tot VLOW® therapeut Junior te behalen).
 • Je bent bereid om de borstgezondheid in Nederland meer bekendheid te geven.

Je hebt voorafgaand aan deze opleiding een borstweefsel behandeling gehad bij één van onze VLOW® therapeuten, zodat je zelf ervaren hebt wat een VLOW® behandeling is en weet waaraan je begint. Voor een VLOW® therapeut bij jou in de buurt, kijk op de pagina Jouw therapeut op de website www.vlow.earth

Docent

Adonina Renjaan
Ik ben moeder van Yered (2015) en Aroha (2019) en partner van Jasper en wij wonen met onze kater in het hart van onze geliefde stad Amsterdam. Ik hou van reizen, oude (Pacific) culturen, dansen en lekker eten.

Ik ben opgeleid als traditionele postpartum doula en in traditionele postpartum behandelingen, borstweefselbehandelingen, traditionele massages & bodywork (Pijit, Urut, verschillende stromingen Lomilomi, Mirimiri, Thai Yoga), vaginale stoombehandelingen, vrouwen ceremonies en ben oprichter van vrouwentempel “V-Spa Amsterdam”. Ik ben net zoals velen in deze kringen een eeuwige student.

In 2012 ben ik gestart in de eerste lesgroep van VLOW® om de borstweefselbehandelingen te gaan geven. Dit heeft grote indruk achtergelaten en ik heb intussen veel vrouwen mogen supporten met deze unieke borstbehandelingen.

Nathasia Nibte
Ik heb een passie voor het bevorderen van kwaliteit van leven. Door kennis te delen kan ieder mens bewust kiezen voor het passende pad naar gezondheidsbevordering. In het bijzonder ben ik zeer begaan met gezondheid voor vrouwen, de hoekstenen van onze samenleving, van de wereldbevolking.

Ik ben Osteopaat, VLOW® therapeut, TA/, manuele lymfedrainage, littekenbehandelaar, NLP coach en mesologisch opgeleid. Verder doceer ik Fysische Diagnostiek bij de opleiding Mesologie (Academie Mesologie).

Mijn moeder heeft een borstverkleining gehad en het duurde lang voordat één van de borsten genas terwijl de andere borst binnen een paar weken probleemloos geheeld was. Ik heb toen met mijn onervaren handen geprobeerd verlichting te brengen, wat ook lukte. Dat was het moment dat ik me voornam er ooit eens iets mee te gaan doen. Tijdens mijn opleiding osteopathie ontmoette ik de oprichters van VLOW, waarna ik de opleiding VLOW® therapeut volgde en sinds 2016 verbonden ben met de VLOW opleiding als docent.

Lees hier meer over deze docenten.

Data & Lestijden

Groep 2024 ‘De Pleiaden’

De betekenis van de Godin ‘De Pleiaden’ ook wel het Zevengesternte genoemd:
De Pleiaden waren 7 nymfen die een universeel symbool vormen voor vrouwelijke kracht, schoonheid, vruchtbaarheid en de verbinding zijn tussen de mens en de kosmos. Het is een groep van zeven heldere sterren die al duizenden jaren bekend is en een belangrijke rol speelt in de mythologie en folklore van diverse culturen.

– Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2024
– Vrijdag 6 en zaterdag 7 december 2024
– Vrijdag 17 januari 2025
– Vrijdag 10 januari 2025: online theorie-examen van 10.15-11.45u

De docent van deze groep is Adonina Renjaan.

Groep 2025 ‘Ostara’

De betekenis van de Godin ‘Ostara’: Keltische godin van het stralende licht. Ze is de lente godin en kondigt een nieuw begin aan van de aankomende vruchtbare periode.

– Vrijdag 21 en zaterdag 22 maart
– Vrijdag 2 en zaterdag 3 mei
– Vrijdag 20 juni 2025
– Vrijdag 13 juni: online theorie-examen van 10.15-11.45u.

De docent van deze groep is Nathasia Nibte.

 

Praktische informatie

Locatie
De opleiding vindt plaats in Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding bedragen € 1.095,-. Dit bedrag is inclusief het inschrijfgeld, examengeld en syllabus. Holos is vrijgesteld van BTW.

Het lesgeld dient voor aanvang van de opleiding te zijn overgemaakt op rekeningnummer NL23INGB 00057 07862 t.n.v. Holos Academie voor Massagetherapie te Utrecht.

Na aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van HOLOS van toepassing. Ook ontvang je een uitgebreider inschrijfformulier met de opleidingsovereenkomst.

Zodra bekend is of er voldoende aanmeldingen zijn om de opleiding te starten en er aan de voorwaarden zijn voldaan, ontvang je van Holos een definitieve bevestiging met factuur en is de plek definitief bevestigd. 

Literatuur

Verplichte literatuur

 • De VLOW® reader, die je op de eerste lesdag krijgt uitgereikt.

Aan te raden literatuur

Naslagwerken

Benodigdheden

 • Voordat de opleiding van start gaat:
  • Heb je een afspraak gehad bij een VLOW® therapeut, deze kan je vinden op de pagina Jouw therapeut op de website van VLOW.
  • Ontvangen we graag een motivatie van je om aan de opleiding mee te doen en iets over je achtergrond.
  • Heb je 5 a 6 oefencliënten bereid gevonden om zich (gedurende het opleidingstraject) 3 keer door jou te laten behandelen.

– Over 1 van deze proefcliënten lever je aan het eind van de opleiding een uitgebreid behandelverslag in, inclusief een reflectieverslag over wat je geleerd hebt tijdens de opleiding en over je eigen handelen. Dit verslag telt ook mee voor je eindbeoordeling.

 • 3 weken voordat de opleiding begint krijgt je van de eerste 3 hoofdstukken van de reader die bij de opleiding gebruikt wordt als pdf toegestuurd, om je goed voor te kunnen bereiden. We gaan ervan uit dat je je deze informatie voor de eerste lesdag begint eigen hebt gemaakt.
 • Zelf meenemen voor de lessen: Schrijfmateriaal en 2 grote handdoeken.

Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd bij KTNO, CAT/GRO, FAGT, LVNT, NVST, NWP en VIV

Certificaat & examen

Na het behalen van je theorie- en praktijkexamen (beoordeling met minimaal het cijfer 6,0), ontvang je op de laatste lesdag, na het praktijkexamen:

 • Het certificaat VLOW® therapeut Junior als je in het VLOW® Kwaliteitsregister (vlow.earth) wilt worden opgenomen en je kunt voldoen aan de eisen die gelden voor je opname in het VLOW® Kwaliteitsregister.
 • Of een bewijs van deelname aan deze opleiding met de vermelding Borstweefselbehandelaar, zonder de geregistreerde naam VLOW®

Studiebelasting

De studiebelasting is in totaal 200 uur (7,0 ECTS / 153 SBU / 5,46 GRO-SP)

  • Docent-contacturen:  35 uur (5 lesdagen).
  • Zelfstudie-uren:          110 uur (doornemen van de reader, de aanbevolen literatuur en het schrijven van een reflectieverslag).
  • Oefen-praktijkuren:    55 uur (3 à 4 cliënten per week en oefenen met medestudenten).

Ik schrijf mij in voor VLOW® therapeut junior

 

  Upload een pasfoto van jezelf

  Ik schrijf mij in voor:

  Hoe ben je met onze opleiding contact gekomen?

  Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingenIk ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingen