Doula opleiding

Startdata: 

11 januari 2025

Lijkt het je mooi om vrouwen tijdens hun zwangerschap en de periode rondom de bevalling fysiek, mentaal en emotioneel te begeleiden? Dan is de doula-opleiding iets voor jou. Het begeleiden van een zwangere en bevallende vrouw en haar partner heeft diepe impact op haar en op het kindje.

Wat is een doula?

 

Een doula is een stabiele en wijze vrouw, die de aanstaande moeder en haar partner op holistische wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun kind.

Als doula geef je niet-medische begeleiding, bouw je een vertrouwensband op met de zwangere vrouw en sta je haar bij tijdens de bevalling. Met massage, ademhalingstechnieken en je ‘zijnshouding’ stel je gerust waar nodig. Je geeft informatie en coacht de aanstaande ouders op alle fronten. Dit heeft sterke invloed op de emoties van het paar en op de hechting van de pasgeborene en op de sociaal emotionele ontwikkeling van het kindje. Een goede hechting werkt een leven lang door. Sterker nog: het werkt generaties door, omdat de pasgeborene van nu als volwassene dit gevoel van basisvertrouwen doorgeeft aan zijn of haar kinderen.

Waarin onderscheidend?

De Doula opleiding is de eerste opleiding tot doula in Nederland en bestaat al meer dan vijftien jaar. Inmiddels zijn we een begrip in Nederland.

Kenmerkend voor onze doula opleiding zijn de drie pijlers: hart, hoofd en handen. Die pijlers staan voor empathie, belichaamde professionaliteit en intuïtief handelen. In de opleiding spelen praktijkoefeningen een belangrijke rol. De student wordt toegerust om praktische ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van massage en ademhalingsoefeningen. Ze leert de moeder om meer in contact te komen met het eigen lichaam, zodat die met vertrouwen in diens eigen lijf de bevalling ingaat.

De opleiding

De opleiding tot Doula biedt je een compleet pakket waardoor je na het volgen van de opleiding goed toegerust bent om direct aan de slag te gaan. Je beschikt over basale fysiologische kennis over het geboorteproces. Daarnaast ontwikkel je excellente communicatieve vaardigheden en het vermogen als intermediair op te treden. Ook het ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het uitgebreide curriculum heeft bovendien de ruimte om in te gaan op bijzondere thema’s. Denk hierbij aan omgaan met rouw en verlies, postpartum depressie, werken met de rebozo (draag- en massagedoek), medische protocollen en de mogelijke invloed hiervan op het geboorteproces en jouw rol. De opleiding geeft je alle tools in handen om vol zelfvertrouwen aan je carrière als doula te beginnen. We zullen je aanmoedigen jezelf op elk mogelijke wijze te blijven ontwikkelen.

Vaak zien we dat de lesgroep van maximaal veertien studenten uitgroeit tot een hechte groep waarin de vrouwen onderling van elkaar leren, elkaar inspireren en ondersteunen. Binnen die veilige groep kun jij je in je eigen tempo ontwikkelen en ervaren welke kwaliteiten jij als doula bezit, en hoe je deze het beste kunt inzetten.

Alle informatie die je nodig hebt vind je op onze site van Opleiding tot Doula.

Datum en plaats

Het lesrooster van de volgende groep die start vind je hier. De lestijden zijn van 9:30 uur tot 16:00 uur in Het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Inschrijving

Je kunt je via de website van de doulaopleiding inschrijven via het uitgebreide inschrijfformulier.

Kosten en betaling

De Opleiding tot Doula is een particuliere, geaccrediteerde opleiding en kost € 2.750,- (dit bedrag is vrijgesteld van BTW en inclusief € 75,- inschrijfgeld) voor het complete pakket van 18 lesdagen, twee terugkomdagen en persoonlijke (stage)begeleiding.

Je ontvangt een factuur en maakt het geld over naar rekening INGB 0005 7078 62 t.n.v. Holos te Utrecht onder vermelding van je factuurnummer. Bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal bedragen ca. € 150,-. Een rebozo kan je via ons met korting aanschaffen.

Over de betaling van het lesgeld in twee termijnen kun je contact opnemen met het secretariaat van Het Holos Huis op [email protected]. Voor het betalen in twee termijnen worden er € 60,- administratiekosten gerekend.

Ik schrijf mij in voor Doula opleiding

 

    Upload een pasfoto van jezelf

    Ik schrijf mij in voor:

    Hoe ben je met onze opleiding contact gekomen?

    Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingenIk ga akkoord met de algemene voorwaarden voor kortdurende opleidingen