Masterclass Narcisme en Symbiose

2-daagse over Narcisme en Symbiose

Startdata: 

Op dit moment geen data beschikbaar.

Inhoud

In deze twee daagse masterclass staan de thema’s narcisme en symbiose centraal. Twee thema’s die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Mensen kennen zowel het verlangen naar nabijheid als het verlangen naar afgrenzing. Termen als narcisme en symbiose worden steeds meer gebruikt. In de media en in je praktijk hoor je wellicht steeds vaker het woord narcist voorbij komen. Wanneer je als (massage) therapeut veel met mensen werkt, is er een grote kans dat je direct of indirect te maken krijgt met narcisme. Een cliënt vertelt bijvoorbeeld dat een relatie is verbroken, omdat de ander een narcist was, maar het kan ook ontstaan in de dynamiek tussen jou en je client. Een manier om daarnaar te kijken is door de bril van de narcisme-symbiose dynamiek.

Waarom interessant?
Binnen narcisme neigen we een afstand tot de cliënt te creëren, vaak onder het mom van ‘professionele distantie’. Binnen symbiose kruipen we, meestal onbewust, teveel in de huid van de cliënt. Dit is niet zo maar wat wij als begeleider doen, maar vaak een dynamiek die door de cliënt wordt geïnitieerd en waar we ongemerkt in mee getrokken worden. De cliënt komt of meer narcistisch binnen: “Ik heb hulp nodig, maar bemoei je niet met mij”, of meer symbiotisch: “Ik heb nodig dat jij je met mij identificeert, dat jij kunt voelen wat ik voel.” In sommige gevallen kan dit ook nog wisselen in de cliënt. En enigszins, maar niet helemaal, afhankelijk van onze eigen voorkeurspositie neigen we hier meer of minder narcistisch of symbiotisch op te reageren.

Wat leer je?
In deze masterclass gaan we deze dynamieken in onszelf onderzoeken en hoe ze onze relatie met de cliënt kunnen beïnvloeden. Uitgangspunt daarbij is dat we nooit helemaal uit deze verstrikkingen kunnen blijven, daarvoor zijn ze te sterk, maar dat we wel kunnen leren dit sneller te gaan herkennen. We werken met theorie, oefeningen en voorbeelden. De mogelijkheid bestaat ook om een eigen casus in te brengen.

Voor wie?

Voor alle praktiserende therapeuten, massagetherapeuten en lichaamsgerichte therapeuten en andere lichaamswerkers..

Docent

Henne Arnolt Verschuren studeerde af in sociaal-culturele wetenschappen en gezinstherapie. Vervolgens schoolde hij zich in lichaamsgerichte psychotherapie, sjamanisme en trauma healing. Hij schreef het boek de Maskermaker samen met Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard. Van 2004-2015 was hij directeur van Bodymind Opleidingen. Hij heeft vele artikelen geschreven voor het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige. Hij is praktiserend lichaamsgericht psychotherapeut en supervisor. Henne Arnolt geeft al geruime tijd nascholingen en de 8-daagse opleiding Maskermaker 2.0 bij Het Holos Huis. Meer informatie over deze opleiding vind je hier.

Data & locatie

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe data bekend. Zodra deze bekend zijn verschijnen ze hier en in onze nieuwsbrief. Lestijden zijn van 10:15 tot 17:00 en de masterclass vindt plaats bij de Holos Academie aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Praktische informatie 

Literatuur 
Lezen als voorbereiding: https://www.lifeinprogress.nl/van-binding-naar-verbinding

Benodigdheden
Voor deze lessen heb je pen en papier nodig.

Kosten & betaling
De kosten bedragen € 325,- per persoon. Holos Academie is vrijgesteld van BTW. 

Het bedrag dient voor aanvang aan de masterclass te zijn overgemaakt op IBAN NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht.

Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Wij streven ernaar je verdere praktische informatie en de factuur 3 weken voor aanvang te sturen.

Accreditatie
De nascholing is erkend door verschillende beroepsverenigingen, onder andere VBAG en LVNT. Neem contact op met jouw beroepsvereniging voor meer informatie.

Certificaat & examen
Na de tweedaagse masterclass ontvang je een certificaat. Er is geen examen van toepassing.

Deelnemers
Minimaal 10 en maximaal 12 deelnemers

Studiebelasting
Deze masterclass heeft in totaal 16 contacturen.

Ik schrijf mij in voor Masterclass Narcisme en Symbiose

 
    Hoe ben je met ons in contact gekomen?

    Meld mij aan voor de Holos nieuwsbrief

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn