Opleiding tot Holos Lichaamsgericht Therapeut
Ben jij massagetherapeut en wil je jouw vaardigheden verder uitbreiden? In de Holos Lichaamsgericht Therapie opleiding leer je technieken die verder gaan dan massage en gericht zijn op het vergroten van het lichaamsbewustzijn van je cliënten via andere lichaamsgerichte vormen. Daarnaast geeft het een waardevolle therapeutische verdieping.
Je verdiept je in krachtige methoden zoals Focusing Bodywork en Body Mind Language, waarbij je lichaamsbeweging, houding en taal creatief inzet om je cliënten meer bewust te maken van hun lichaam en emoties. Daarnaast ligt dit jaar de focus op trauma en regulatie, waarbij je leert hoe stress en onverwerkte trauma’s zich in het lichaam manifesteren.
Lesdagen/startdatum opleiding:
De volgende groep start op 10 september 2025.
Leerplan Holos Lichaamsgericht Therapeut
De opleiding tot Holos Lichaamsgericht Therapeut duurt 1 jaar en bouwt voort op de afgeronde opleidingen Holos Masseur, Holos Reflexzone Masseur en Holos Massagetherapeut.
Leergang 4
Aantal lesdagen: 30
Aantal contacturen:178
Totaal EC’s: 50
Ondernemerschap
Aantal lesdagen: 1
Aantal contacturen: 6
Totaal EC’s: 2
In deze lessen leert de student ondernemersvaardigheden zodat hij weet hoe zijn praktijk te positioneren.
Trauma en het zenuwstelsel
Aantal lesdagen: 8
Aantal contacturen: 56
Totaal EC’s: 12
Als gevolg van trauma neemt stress het vaak van je over in het dagelijks leven. In deze lessen leer je onderscheid te maken tussen traumagerelateerde en hechtingsgerelateerde afweermechanismen, en wat het verschil is in aanpak. Je leert meer regie krijgen op het moment dat emoties te heftig en overspoelend worden bij je cliënt. Je leert bij jezelf automatische reactiepatronen te herkennen, waardoor je makkelijker uit de tegenoverdracht blijft. En je leert werken met draagkracht en ik-sterkte.
Integratie
Aantal lesdagen: 2
Aantal contacturen: 12
Totaal EC’s: 3
Tijdens de integratieles wordt de student voorbereid op jaar 4 en wat hem daarin te wachten. Speciale aandacht wordt gegeven aan het kiezen van een specialisatie.
Supervisie
Aantal lesdagen: 3,5
Aantal contacturen: 21
Totaal EC’s: 3
Afgewisseld met de Interne stagedagen vinden de lessen Supervisie plaats. De studenten beschrijven en bespreken hun ervaringen uit de praktijk onder leiding van een supervisor. Heel nadrukkelijk staan daarbij niet de klachten van de cliënt centraal, maar de kwaliteiten en blinde vlekken van de student. Ook wordt er gekeken naar de verantwoordelijkheden en grenzen van de toekomstige therapeut.
Onderzoeksvaardigheden & Soffos
Aantal lesdagen: 1
Aantal contacturen: 6
Totaal EC’s: 3
In de gezondheidszorg is een ontwikkeling gaande waarbij alle behandelwijzen worden gebaseerd op onderzoeken die aantonen dat een behandelwijze daadwerkelijk effectief is. Om door de reguliere gezondheidszorg erkend te worden, zullen ook complementaire behandelwijzen zoals massagetherapie onderzoek dienen te doen. Je leert enerzijds om het internet op een effectieve manier te gebruiken en onderzoeksdata te vinden. Daarnaast leer je ook om onderzoek te doen naar de effecten van massagetherapie bij je eigen cliënten (Soffos). Ook krijg je aanwijzingen hoe je gebruikte bronnen kunt citeren.
Medische ethiek
Aantal lesdagen: 1
Aantal contacturen: 6
Totaal EC’s: 1
De medische ethiek heeft zich ontwikkeld tot een apart vakgebied. Professionele beoefening van het vak massagetherapeut brengt ook ethische vereisten met zich mee. Beroepsethiek is te omschrijven als de bezinning op een door een bepaalde beroepsgroep aanvaard complex van waarden en normen. Het geeft dus waarden en normen aan waaraan de massagetherapeut zich dient te houden. Het is mede een signaal naar de buitenwereld dat de beroepsgroep toeziet op het handhaven van professionele maatstaven.
Organisatie gezondheidszorg
Aantal lesdagen: 1
Aantal contacturen: 6
Totaal EC’s: 2
Er is een duidelijke tendens waarneembaar waarbij de reguliere en complementaire zorg elkaar opzoeken om elkaar te versterken. Langzaam maar zeker wordt de meerwaarde van de complementaire zorg erkend door de consument die enerzijds op zoek is naar meer aandacht en anderzijds naar een betere omgang met de huidige westerse levensstijl. Communicatie en samenwerking met professionals uit andere disciplines in de zorgsector is hierbij van belang.
Body & Mind Language
Aantal lesdagen: 2
Aantal contacturen: 12
Totaal EC’s: 4
Deze dagen leer je meer over de boodschappen die lichaamstaal en lichaamshouding van de cliënt ons geven. Aan de hand van het bewegingsapparaat bijvoorbeeld spierspanning of slapte en hoe het lichaam beweegt, geeft men uiting aan de innerlijke houding. De metafoor die in gesproken taal verborgen ligt neem je als uitgangspunt voor het inzetten van interventies vanuit het lichaam. Geheel volgens de Holos visie worden de signalen niet veroordeeld, maar door deze volledig te omarmen ontstaat er bewustwording en ruimte.
Focusing Bodywork
Aantal lesdagen: 3
Aantal contacturen: 18
Totaal EC’s: 8
Aanraken bevordert het proces van naar binnen keren en Focusing Bodywork leert een innerlijke relatie aan te gaan met wat er in ons leeft op een vriendelijke manier. Focusing Bodywork. In alle gevallen kan een mens alleen maar contact maken en inzoomen op iets wat er innerlijk leeft door aanwezig te zijn. Voor veel van je cliënten zal Focusing Bodywork geen natuurlijke leefwijze zijn. Stapsgewijs neem je hen mee om deze vaardigheden te leren. De afstemming in de begeleiding om wel/niet aan te raken en in welke fase van het proces luistert zeer nauw. Je krijgt handreikingen om in te gaan op non-verbale signalen. We doen oefeningen die lichaamsbewustzijn bevorderen en je leert om overgangen te vinden vanuit een gesprek naar focussende begeleiding.
Interne stage
Aantal lesdagen: 3
Aantal contacturen: 18
Totaal EC’s: 3
De interne stage is een proefexamen aan het einde van de vierde leergang. Iedere student geeft op de academie drie massages aan een onbekende cliënt uit de gekozen doelgroep. Een stagebegeleider en een medestudent observeren daarbij en geven na afloop hun terugkoppeling. Van iedere sessie wordt een verslag gemaakt dat wordt besproken met de stagebegeleider. Bovendien wordt elke behandeling in supervisie ingebracht. Deelneming aan de interne stage is slechts mogelijk indien alle voorafgaande tentamens en opdrachten positief zijn beoordeeld.
Eindexamen
Aantal lesdagen: 3
Aantal contacturen: 9
Totaal EC’s: 19
Ter afsluiting van jaar 4 laat de student zien dat hij het niveau van Beginnend beroepsbeoefenaar behaald heeft. Dit doet hij door drie keer een onbekende cliënt uit de gekozen doelgroep op de academie te behandelen onder toezicht van een examinator. Na afloop schrijft de student een scriptie. Daarnaast levert hij ook een competentie-ontwikkelingsplan in waarin hij laat zien aan de verschillende vastgestelde competenties gewerkt te hebben.
Herexamen
De student mag eenmaal kosteloos herexamen doen. Als dit herexamen niet wordt gehaald moet eerst een deel van de opleiding opnieuw tegen betaling worden gevolgd om vervolgens het examen nog één keer te mogen doen.
Toetsing
Voor het examen geeft de student, onder toezicht van een examinator, een massagebehandeling aan een onbekende cliënt. Deze sessie wordt vervolgens uitvoerig nabesproken. De kennis en theoretische achtergrond van de massages en spieren worden afgesloten met twee schriftelijke theorietoetsen. Deze worden halverwege en aan het einde van het studiejaar afgenomen. Voor het vak persoonlijke ontwikkeling schrijft de student een verslag. De medische basiskennis wordt getoetst door middel van dagtoetsen aan het einde van iedere lesdag. Daarnaast wordt er aan het einde van deze module ook nog een algemene eindtoets afgenomen.
De student mag kosteloos éénmaal een herexamen doen. Als dit niet wordt gehaald, moet eerst tegen betaling een deel van de opleiding opnieuw worden gevolgd om vervolgens nog een laatste examenmogelijkheid te krijgen.
Toelatingscriteria Holos Academie
Het is van groot belang dat je je voldoende informeert alvorens je als student bij Holos op te geven. Je kunt dit doen door naar de voorlichtingsdag te komen. Ben je niet in de gelegenheid op deze dag aanwezig te zijn, dan kan je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Dit is niet verplicht, maar uitsluitend als je het nodig vindt. Je kan daarin jouw persoonlijke vragen stellen en jouw verwachtingen uitspreken. Samen kijken we dan of Holos voor jou de goede keuze is.
Om toegelaten te worden tot de opleiding Lichaamsgericht therapeut, voldoe je aan de volgende criteria:
Afgeronde opleidingen: Holos Masseur, Holos Reflexzone Masseur en Holos Massagetherapeut
Afgeronde opleiding HBO Medische Basiskennis en psychosociale basiskennis
Accreditatie en beroepsverenigingen
Als Massage- en lichaamsgericht therapeut werk je met mensen en het menselijk lichaam. Een ongelooflijk rijk en breed vakgebied waarnaar wereldwijd wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en waarin dagelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Een vakgebied dus waarin het noodzakelijk is actueel te blijven om de kwaliteit hoog te kunnen houden.
Om onszelf alert te houden of de kwaliteit die we bieden nog steeds voldoende is, laat Holos Academie zich graag regelmatig keuren door onafhankelijke instanties. Wij zijn er trots op dat de 4 jarige opleiding tot Holos Lichaamsgericht therapeut geaccrediteerd is door CPION voor 240 EC’s waardoor behandelingen bij Holos lichaamsgerichte therapeuten in aanmerking komen voor vergoeding bij zorgverzekeraars. En dat we door verschillende beroepsverenigingen zijn erkend, waaronder de (LVNT en VBAG) grootste beroepsverenigingen van Nederland op het gebied van Natuurgeneeskunde.
Holos is geaccrediteerd door de verschillende beroepsverenigingen, waardoor Holos lichaamsgerichte therapeuten na het behalen van het diploma en een toelatingsgesprek zich kunnen aansluiten. Lees hier bij welke beroepsverenigingen het mogelijk is.
Beroepsperspectief
Uiteraard kan Holos geen werkgarantie geven. Uit ervaring weten we dat veel studenten tijdens de opleiding al hun eerste stappen zetten in het werkveld als masseur. Ook merken we dat de vraag naar goede masseurs vanuit de verschillende sectoren toe neemt. Na het behalen van jouw diploma kan je professioneel aan de slag bij kuuroorden, sauna’s, gezondheidscentra of start je jouw eigen praktijk.
Voor afgestudeerde Holos masseurs biedt Holos Academie een nascholingsprogramma aan. Deze nascholingsdagen zijn bedoeld als aanvulling op de opleiding. Op deze wijze kan je jouw kennis aanvullen en verdiepen. Daarnaast vormen de nascholingsdagen een inspiratiebron en kan je wat je hebt geleerd direct in jouw eigen praktijk toepassen. Holos masseurs kunnen zich aansluiten bij het Holos Netwerk. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden niet de kosten van een behandeling door een Holos masseur.
Syllabi en literatuur
De syllabi worden op de eerste lesdag van elke leergang uitgereikt. Deze kosten zijn bij het lesgeld inbegrepen. De verplichte en aanbevolen literatuur worden tijdens de eerste les met de betreffende docent besproken. Hier vind je de literatuurlijst van alle leergangen. Bijna alle boeken zijn met korting te koop bij Merlijn Boekhandel.
Veelgestelde vragen
Wat is de studiebelasting?
Voor de opleiding tot Massagetherapeut is de studiebelasting ongeveer 10 tot 12 uur per week. Dit is inclusief het oefenen met en op studenten.
Daarnaast wordt van de toekomstige therapeuten verwacht dat zij beginnen met het vormen van een eigen cliëntenkring. In het tweede jaar is de student ook verplicht drie massages bij een afgestudeerde Holos massagetherapeut te ondergaan.
Is persoonlijke ontwikkeling bij Holos belangrijk?
Hoe groot zijn de groepen tijdens de opleiding?
De groepen bestaan uit minimaal twaalf en maximaal zestien personen. Vrouwen zijn in de meerderheid, maar het percentage mannelijke studenten groeit gestaag. Ongeveer een kwart is nu man. De studenten hebben verschillende achtergronden, ervaringen en opleidingsniveaus. De leeftijd loopt van 21 tot boven de 60 jaar.
Hoe gaat Holos om met vakanties?
Kan ik vrijstelling krijgen van bepaalde vakken?
Kan ik een vergoeding krijgen voor deze opleiding?
Waar vinden de lessen plaats?
Holos Academie is gevestigd in Het Holos Huis te Utrecht en bevindt zich aan de Nachtegaalstraat 31. Bekijk hier onze routebeschijving.
Kosten en betaling
Studiegeld: € 4.150,-
Inschrijfgeld: eenmalige betaling van € 50,-
Het studiegeld is inclusief alle syllabi die door de academie worden uitgegeven, het examen en eventueel een herexamen. Niet inbegrepen is het boekengeld van ongeveer € 120,-. Holos is ingeschreven bij het CRKBO, waardoor het studiegeld is vrijgesteld van BTW.
Studenten van de opleiding tot Holos Lichaamsgericht therapeut zijn verplicht lid te worden van het Holos Netwerk. Het studenten lidmaatschap bedraagt: €50,- per jaar.
Er zijn verschillende mogelijkheden om deze opleiding te financieren. Via je werkgever in een loopbaantraject of via het UWV (Holos is erkend door het UWV-werkbedrijf betreffende re-integratie- en omscholingstrajecten). Als je het zelf financiert zijn je studiekosten uitsluitend aftrekbaar indien je ook zelfstandig ondernemer bent. (kijk op belastingdienst voor actuele informatie).
Het studiegeld van de opleiding kan in twee termijnen worden betaald. Je kunt er ook voor kiezen om in maandelijkse termijnen te betalen. De administratiekosten van gespreide betaling bedragen € 60,00.
Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Verdere praktische informatie ontvang je uiterlijk 3 weken voor aanvang.
Graag ontvangen bij het inschrijfformulier:
- Het inschrijfgeld van € 50,-
- Een pasfoto