Masterclass Innerlijk Criticus

Startdata: 

24 november 2023

Elk mens heeft op een of andere manier te maken met een innerlijke criticus. Gelukkig variëren deze, onbewust in de jeugd, aangeleerde kritische denkprocessen in intensiteit van persoon tot persoon. Deze innerlijke strenge beoordelende stemmen kunnen echter zo vernauwend, pushend en bepalend zijn dat dit grote gevolgen kan hebben op het dagelijkse bestaan op volwassen leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn ongepaste gevoelens van schaamte, schuld of onzekerheid tot aan vereenzaming en ziektebeelden zoals burn-out of depressiviteit.

Inhoud

Omdat de innerlijke criticus in extreme mate belemmert om het leven in het heden vanuit een gezond natuurlijk zelfbesef te benaderen, is het als therapeut essentieel om kennis te hebben van deze soms zelfs vernietigende innerlijke kracht. Doordat de beleving in het hier en nu op een overheersende manier kan worden vervormd, blokkeert de interne criticus daarbij het ontvouwen van een groeizaam therapeutisch proces geregeld op stramme wijze.

Na deze nascholing heb je dan ook meer zicht op je eigen proces aangaande de innerlijke criticus en leer je vervolgens de cliënt te begeleiden in dit onderwerp. Om de theorie, de oefeningen in eigen beleving van de student betreffende de innerlijke criticus en daarbij de handreikingen in begeleidingsprocessen op een dieper innerlijk niveau te kunnen beklijven, is er gekozen voor een tweedaagse nascholing.

De eerste dag zal vooral gericht zijn op het persoonlijke proces van de therapeut. Dit, om de eigen relatie met de innerlijke criticus meer te leren kennen en onderzoeken. De tweede dag zal besteed worden aan interventies om de client te ondersteunen in de bewustwording hiervan.

Wat leer je

 • De oorsprong, de functie, verschillende uitingsvormen en, wellicht vreemd genoeg, de kwaliteit verborgen in de innerlijke criticus.
 • Het eigen innerlijk kritische proces van de therapeut zelf als mens.
 • Verschillende interventies ter ondersteuning van de client in dit aspect van het bewustwordingswerk.

We zullen gebruik maken van verschillende instrumenten zoals meditatie- en ademtechnieken ondersteund door lichaamswerk. Verder zullen we werkvormen gebaseerd op voice dialogue, gestalt therapie en focusing behandelen om je te relateren met de innerlijke criticus. Tijdens deze 2-daagse wordt er niet aan de massagetafel gewerkt maar juist met andere aanvullende lichaamsgerichte en procesverdiepende interventies. Daarom is deze masterclass zowel interessant voor massage- als andere lichaamsgerichte therapeuten.

Voor wie?

Deze nascholing is voor iedereen. Ben je echter (nog) geen massagetherapeut of lichaamsgericht therapeut, neem dan eerst contact op met de betreffende docent voordat je je aanmeldt.

Docent

De docent die deze Masterclass begeleid is Jansje Koren. Zij is zelf lichaamsgericht therapeut, ooit zelf afgestudeerd aan de Holos Academie, en geeft al velen jaren les binnen onze opleiding tot Massagetherapeut. In haar werk als docent en therapeut ziet Jansje regelmatig dat de bewustzijnsontwikkeling van de student of cliënt ongemerkt wordt belemmert door de verschijning van het innerlijke criticus.

Wanneer mensen gevoeliger worden en nieuwe dingen leren, is het namelijk zo goed als onvermijdelijk dat deze ego-structuur zich laat zien. Geïnspireerd door deze waarneming werd deze masterclass geboren. Meer begrip over deze ego-structuur biedt vaak rust in het bewustwordingsproces. Zo kan er op een fijne manier meer genoten worden van de persoonlijke groei. In haar begeleiding neemt Jansje haar ervaring als therapeut, focusing begeleider en tantrica mee om zo een holistische benadering te bieden van werken met de innerlijk criticus.

Data & locatie

 • Vrijdag 24 november en 1 december

Lestijden zijn van 10:15 tot 17:00 en de masterclass vindt plaats bij de Holos Academie aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

  Praktische informatie

  Kosten & betaling
  De kosten bedragen
  € 325,- per persoon. Holos Academie is vrijgesteld van BTW.

  Het bedrag dient voor aanvang aan de masterclass te zijn overgemaakt op IBAN NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht.

  Na je aanmelding ontvang je een automatische bevestiging van je inschrijving en zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Wij streven ernaar je verdere praktische informatie en de factuur 3 weken voor aanvang te sturen.

  De afgelopen jaren zijn alle cursussen doorgegaan. Mocht in een enkel geval het minimum aantal deelnemers niet bereikt worden, dan ontvang je hiervan 3 weken voor aanvang bericht. 

  Erkenning
  De nascholing is erkend door verschillende beroepsverenigingen, onder andere VBAG en LVNT. Neem contact op met jouw beroepsvereniging voor meer informatie.

  Ik schrijf mij in voor Masterclass Innerlijk Criticus

   
   Hoe ben je met ons in contact gekomen?

   Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
   Ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn