Lichaamsgericht perspectief op depressie

Geschikt voor massagetherapeuten, masseurs & lichaamswerkers

Startdata: 

Op dit moment geen data beschikbaar.

In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5  volwassenen van 18-64 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (2007-2009). Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen[1]. Ongetwijfeld kom jij het ook tegen in je praktijk of in je omgeving. Of misschien heb je het zelf ervaren. De ervaring is dat vanuit de reguliere gezondheidszorg de focus voornamelijk wordt gericht op  de mentale en emotionele klachten waar cliënten mee komen. De fysieke sympthomen daarentegen worden veel minder belicht. Toch kan het zijn dat nu net daar een deel van de oplossing zit.

[1] https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/depressie

Wat ga je doen?

Tijdens dag 1 zoomen we eerst in op de reguliere visie op depressie. Er wordt aandacht besteed aan de DSMV, hoe je een depressie herkent, verschillende oorzaken van depressie, soorten depressie etc. Na het bepalen van alle symptomen gaan we aan de hand daarvan vervolgens onderzoeken wat een mogelijke holistische visie op depressie kan zijn. 

Op dag 2 kijken we naar de effecten van kindtrauma op depressieve klachten. Ook ga je onderzoeken hoe jij je verhoudt tot het onderwerp depressie. Zijn er blokkades, waar zitten die en hoe kun je eventueel getriggerd worden door een cliënt. In de middag onderzoeken we wat lichaamsgerichte therapie, en in het bijzonder massagetherapie, kan betekenen bij depressie. Hierbij komen ook de gele vlaggen aan bod en aandachtspunten die je mee kunt nemen voor het intakegesprek en de behandeling zelf.

Waarom interessant?

Deze masterclass is interessant voor lichaamsgerichte therapeuten die cliënten met depressieve klachten willen behandelen. Je krijgt meer inzicht in depressie vanuit zowel regulier als holistisch perspectief en na afloop heb je een beter beeld van je eigen blokkades, weerstanden e.d. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van een lichaamsgerichte benadering bij het behandelen van depressie.

Na deze tweedaagse masterclass

 • Ben je op de hoogte van de reguliere visie op depressie (definitie, symptomen, oorzaken, soorten)
 • Kun je depressie bij cliënten herkennen.
 • Heb je onderzocht wat een holistische lichaamsgerichte visie kan zijn op depressie.
 • Heb je inzicht in de invloed van kindtrauma op depressie.
 • Ben je je bewust van je eigen overtuigingen en blokkades t.a.v. cliënten met depressieve klachten.
 • Heb je handvatten voor het intakegesprek en een lichaamsgerichte behandeling.
 • Ben je op de hoogte van contra-indicaties.

Voor wie?
Deze masterclass is toegankelijk voor Holos-massagetherapeuten, Holos-masseurs en lichaamsgerichte therapeuten in het algemeen.

Docent
Deze masterclass wordt gegeven door Madeleine Verhoeven, ervaringsdeskundige en Holos massagetherapeut. Sinds de oprichting van haar praktijk Tesoro in 2013 heeft zij zich gespecialiseerd in depressie.

Datum en plaats
Woensdag 29 en donderdag 30 september 2021 van 10:00 tot 17:00. De lessen vinden plaats in het Holos Huis aan de Nachtegaalstraat 31 te Utrecht.

Benodigdheden
Schrijfmateriaal. Er wordt niet gemasseerd. 

Kosten en betaling
De kosten bedragen € 230,- per persoon.
Het lesgeld dient voor aanvang te zijn overgemaakt op IBAN NL23 INGB 000570 7862 ten name van Holos Academie voor massagetherapie te Utrecht. Holos Academie is vrijgesteld van BTW.

Zodra bekend is of er voldoende aanmeldingen zijn om deze masterclass door te laten gaan, ontvang je van Holos een definitieve bevestiging en een betaalverzoek. 

Ik schrijf mij in voor Lichaamsgericht perspectief op depressie

 
  Hoe ben je met ons in contact gekomen?

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
  Ik begrijp dat de annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn